• Τράπεζες

    Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    • Contributor
    τραπεζες_Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    To τέλος της προσπάθειας των ελληνικών τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα επισφαλή δάνεια είναι ορατό, καθώς όλες έχουν επιταχύνει τους ρυθμούς και αναμένεται οτι μέχρι τα μέσα του 2022 θα έχουν ολοκληρώσει τα σχεδιασμένα πρότζεκτ για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕ).

    Υπάρχει πρόοδος στις κινήσεις ενδυνάμωσης των κεφαλαίων, αναγκαία δεδομένου του κόστους της εξυγίανσης των ισολογισμών. Ο μέσος δείκτης ΝΡΕ για τις Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα στο τέλος του 2021 εκτιμάται στο 11,2% από 40% πριν ένα χρόνο, αναφέρει έκθεση της Eurobank Equities για τον κλάδο.

    Η προσοχή των επενδυτών σταδιακά θα στραφεί στις προοπτικές κερδοφορίας το 2022 και μετέπειτα και η κύρια πρόκληση θα είναι τα καθαρά έσοδα τόκων καθώς η προβλεπόμενη ζημιά από τα ΝΡΕs εκτιμάται γύρω στο 1,0 δισ. ευρώ συνολικά.

    Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης και η πορεία των επιτοκίων θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα επόμενα τρίμηνα για να πιάσουν οι τράπεζες τους στόχους των εσόδων.

    Σύμφωνα με την έκθεση, τα προ προβλέψεων έσοδα αναθεωρούνται χαμηλότερα κατά 3% για την περίοδο 2022-23 κατά μέσο όρο λόγω της σχετικά αδύναμης τάσης των καθαρών εσόδων από τόκους, ενώ τα εκτιμώμενα κέρδη υψηλότερα κατά 2% λόγω της μείωσης του κόστους ρίσκου κατά 9%.

    Η Eurobank προβλέπει ανάκαμψη της κερδοφορίας από το 2022 αλλά με διαφορετικούς ρυθμούς για τις τρεις τράπεζες.

    Η Εθνική Τράπεζα παραμένει η τοπ επιλογή, αναβαθμίζουμε την Πειραιώς σε ‘buy’ και υποβαθμίζουμε την Alpha σε ‘hold’.

    H σύσταση ‘buy’ για την Πειραιώς με τιμή στόχο τα 1,84 ευρώ βασίζεται στο πιό ελκυστικό προφίλ ρίσκου-ανταμοιβής, δεδομένου οτι βρίσκεται σε καλή πορεία ολοκλήρωσης του σχεδίου εξυγίανσης.

    Η σύσταση ‘hold’ για την Alpha Bank με τιμή στόχο τα 1,37 ευρώ, παρά την πρόοδο στην υλοποίση του σρατηγικού της σχεδιασμού, βασίζεται στο οτι η μετοχή της διαπραγματεύεται σε λιγότερο ελκυστικά επίπεδα από τις άλλες.

    Η σύσταση ‘buy’ για την Εθνική με τιμή στόχο τα 3,48 ευρώ στο οτι συνδυάζει δυνατά fundamentals με ελκυστική αποτίμηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Εισάγει το Payment Initiation στην ελληνική αγορά

    BofA: Overweight για τα ομόλογα Eurobank, Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς

    Εθνική Τράπεζα: Με προσοχή η αποεπένδυση του ΤΧΣ – Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ