• Τράπεζες

    Moody’s: Αναβάθμιση για Alpha Bank και Eurobank σε Caa2

    • NewsRoom


    Η Moody’s Investors Service ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάθμισε τις αξιολογήσεις στις μακροπρόθεσμες καταθέσεις και στο μη διασφαλισμένο χρέος με προτεραιότητα των Alpha Bank και Eurobank στο Caa2 από Caa3.

    Αναβάθμισε επίσης την αξιολόγηση για τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (CRA) σε B3(cr) από Caa1(cr) για την Alpha Bank και σε B3(cr) από Caa2(cr) για την Eurobank.

    Η απόφαση για την αναβάθμιση των δύο τραπεζών προκλήθηκε από την επέκταση της καταθετικής βάσης των δύο τραπεζών και την έκδοση υποχρεώσεων μειωμένης εξασφάλισης, που υποδεικνύει αυξημένη προστασία για τους πρωτεύοντες πιστωτές, αναφέρει στην ανάλυση της η Moody’s.

    Ο οίκος προσθέτει ότι οι αξιολογήσεις της Alpha Bank συνεχίζουν να έχουν θετικό outlook και οι αξιολογήσεις της Eurobank συνεχίζουν να έχουν σταθερό outlook.

    Για την Alpha Bank ο οίκος σημειώνει την επέκταση των καταθέσεων σε συνδυασμό με τη μείωση της εξάρτησης στον ELA στα €7 δισ. τον Δεκέμβριο του 2017 από €13,2 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.

    Για την Eurobank ο οίκος σημειώνει την επέκταση των καταθέσεων αλλά και την πρόσφατη έκδοση ομολόγου Tier 2. Σημειώνει επίσης τη μείωση του ELA στα €7,9 δισ. τον Δεκέμβριο του 2017 από €11,9 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα.

    Ο οίκος επισημαίνει ότι νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των δύο τραπεζών θα μπορούσε να έρθει ως αποτέλεσμα μιας διατηρήσιμης  βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, της κερδοφορίας και των όρων χρηματοδότησης, με περισσότερες καταθέσεις. Αναφέρει ακόμα ότι η επιστροφή περισσότερων καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα θα βοηθήσει επίσης τις τράπεζες να αποπληρώσουν πλήρως τον ELA το 2018-19.

    Παράλληλα, προειδοποιεί για τον κίνδυνο υποβάθμισης εάν υπάρξει πολιτική αναταραχή στη χώρα για παρατεταμένη περίοδο με σημαντικό αντίκτυπο στην εγχώρια κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα.

    Επιπλέον, η αξιολόγηση στις καταθέσεις θα μπορούσε να υποχωρήσει εάν υπάρξει υποβάθμιση της χώρας ή οι τράπεζες δεν καταφέρουν να μειώσουν σημαντικά το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέχρι το τέλος του 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο «χτύπημα» της Moody’s στον Ερντογάν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Moody’s: Τι θα πρέπει να κάνουν τώρα οι διοικήσεις των 4 τραπεζών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Προκοπίου: Γιατί η Moody’s υποβαθμίζει το outlook της Dynagas



    ΣΧΟΛΙΑ