• Τράπεζες

    Μειωμένα κέρδη για JP Morgan, Citigroup και Morgan Stanley το γ’ τρίμηνο

    • NewsRoom

    Jane Fraser (Citibank), James Gorman (Morgan Stanley), Jamie Dimon (JP Morgan)


    Στο μικροσκόπιο των αγορών μπαίνει η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών κερδών με τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες JPMorgan, Wells Fargo, Citigroup και Morgan Stanley  να κάνουν την αρχή την Παρασκευή με τα αποτελέσματά τους για το γ’ τρίμηνο.

    Τις επόμενες εβδομάδες εταιρείες και τράπεζες θα συνεχίσουν τον κύκλο ανακοινώσεων, με τους επενδυτές και τις αγορές να αξιολογούν την εταιρική κερδοφορία σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

    JP Morgan: Χαμηλότερα κατά 16,7% τα κέρδη

    Χαμηλότερα διαμορφώθηκαν τα κέρδη για την αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα JPMorgan για το γ’ τρίμηνο, με τα έσοδά της όμως να αυξάνοντα κατά 10%.

    Ειδικότερα, τα κέρδη για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, διαμορφώθηκαν στα 9,74 δισ. δολάρια ή 3,12 δολάρια ανά μετοχή σε σχέση με τα 11,69 δισ. δολάρια ή 3,74 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

    Η τράπεζα ανακοίνωσε έσοδα για το τρίμηνο 32,72 δισ. δολαρίων, υψηλότερα από τα 29,65 δισ. δολάρια στο προηγούμενο έτος, χάρη στα υψηλά επιτόκια και τις ισχυρές συναλλαγές.

    Με τον διευθύνοντα σύμβουλο Jamie Dimon να προειδοποιεί ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ είναι πιθανή μέσα στους επόμενους έξι έως εννέα μήνες, η τράπεζα εξοικονόμησε επιπλέον 808 εκατομμύρια δολάρια ως αποθεματικό για να αντιμετωπίσει πιθανή μη εξυπηρέτηση δανείων.

    Ο επενδυτικός τραπεζικό κλάδος είναι αυτός που έχει πληγεί, με τα έσοδα στο investment banking να έχουν μειωθεί κατά 43%. Η περιορισμένη δραστηριότητα σε αναδοχή και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρείες για συγχωνεύσεις και εξαγορές οδήγησε σε μείωση των προμηθειών για τη τράπεζα, η οποία, όπως και οι υπόλοιπες επενδυτικές τράπεζες είχε καταγράψει τον προηγούμενο χρόνο δραστηριότητα-ρεκόρ σε αυτόν τον τομέα.

    Αυξημένες κατά 17% ήταν και οι δαπάνες από πιστωτικές κάρτες σε σχέση με πέρσι, ενώ και τα δάνεια σε κάρτες αυξήθηκαν κατά 19%.

    Παρά τις συζητήσεις για πιθανή ύφεση, η τράπεζα ανέφερε ότι οι καταναλωτές έχουν δείξει ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης των δαπανών.

    Citirgoup: 25% οι απώλειες στα κέρδη

    Η αμερικάνικη τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,5 δισ. δολάρια ή 1,63 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 4,6 δισ. δολάρια ή 2,15 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

    Τα έσοδα της Citigroup το γ’ τρίμηνο ανήλθαν σε 18,51 δισ. δολάρια από 17,45 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

    Η τράπεζα εξοικονόμησε 370 εκατ. δολάρια για το αποθεματικό της.

    Morgan Stanley: Υποχώρησαν κατά 29% τα κέρδη της

    Τα κέρδη της επενδυτικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 29% στα 2,63 δισεκατομμύρια δολάρια, από 3,71 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο πριν.

    Αυτό ανήλθε σε 1,47 δολάρια ανά μετοχή για τη Morgan Stanley, χαμηλότερο των προσδοκιών της Wall Street.

    Τα έσοδα ήταν περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις εκτιμήσεις νωρίτερα να κάνουν λόγο  για 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Τα έσοδα της Morgan Stanley από την επενδυτική τραπεζική υποχώρησαν κατά 55% ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης που παρατηρείται στις επιχειρηματικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων αλλά και στα IPOs.

    Μόνο στις ΗΠΑ ο όγκος των εξαγορών και συγχωνεύσεων μειώθηκε κατά σχεδόν 63%, καθώς το αυξημένο κόστος δανεισμό οδηγεί πολλούς ομίλους στο να καθυστερούν μεγάλες εξαγορές.

    Wells Fargo: Μείωση 30% στα κέρδη

    Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Wells Fargo.

    Τα κέρδη της τράπεζας ανήλθαν σε 12,1 δισ. δολάρια έναντι κερδών 11,46 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές.

    Παρ’ όλα αυτά οι απώλειες στα κέρδη άγγιξαν το 30% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

    Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 19,50 δισ. δολάρια έναντι 18,83 δισ. δολαρίων στο γ’ τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 18,77 δισ. δολάρια.

    Η τράπεζα εξοικονόμησε αποθεματικό 784 εκατ. δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης:

    HSBC: Γιατί οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ