• Τράπεζες

    HSBC: Γιατί οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς (Χρηματιστήριο)

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Η HSBC σε πρόσφατο συνέδριο στη Στοκχόλμη συνάντησε  έναν αριθμό επενδυτών όπου το κλίμα ήταν αισιόδοξο για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, τις ελληνικές τράπεζες και πιο επιφυλακτικό για τις τουρκικές τράπεζες.

    Οι επενδυτές συμφώνησαν με την εποικοδομητική άποψη της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά από την άλλη απογοητεύτηκαν από τις πενιχρές φετινές επιδόσεις στο ταμπλό του ΧΑ.

    «Διαπιστώσαμε υψηλό ενδιαφέρον για τις ελληνικές και τις τουρκικές τράπεζες στη Στοκχόλμη, ενώ οι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες και αναζητούσαν τον επόμενο καταλύτη», εξηγεί ο Cihan Saraoglu της HBSC.

    Όσον αφορά τις τουρκικές τράπεζες, οι μετοχές φαίνεται να έχουν επιστρέψουν στα ραντάρ των επενδυτών μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους δείκτες αναφοράς. Οι βασικές συζητήσεις ήταν σχετικά με τη βιωσιμότητα του μακροοικονομικού πλαισίου, τις επερχόμενες εκλογές και τα αποτελέσματα τριμήνου.

    «Οι περισσότεροι επενδυτές που συναντήσαμε ήταν θετικοί για τις ελληνικές τράπεζες, ενθαρρυμένοι από τις σχετικά ισχυρές οικονομικές προοπτικές της χώρας στο πλαίσιο της Ευρώπης. Είναι τοποθετημένοι στην Alpha Bank, τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, για τις οποίες έχουμε συστάσεις αγοράς (Buy)», εξηγεί ο Saraoglu.

    Επισημαίνεται ότι στο τελευταίο report της HSBC για τις εγχώριες τράπεζας μετά τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου είχε θέσεις νέες τιμές στόχους που ήταν: Alpha Bank, σύσταση αγορά, τιμή-στόχος 1,45 ευρώ από 1,25 ευρώ προγενέστερα, Eurobank σύσταση αγορά, τιμή-στόχος 1,65 ευρώ από 1,45 ευρώ προγενέστερα, Εθνική Τράπεζα σύσταση αγορά, τιμή-στόχος 4,55 ευρώ από 4,15 ευρώ προγενέστερα και τέλος, Τράπεζα Πειραιώς σύσταση αγορά, τιμή-στόχος 2,70 ευρώ από 1,95 ευρώ προγενέστερα.

    Όπως σημείωσε ο Saraoglu τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου εξέπληξαν θετικά με χαρακτηριστικά όπως ισχυρά δάνεια, ανάπτυξη, ταχύτερη αναπροσαρμογή των χρεογράφων και ισχυρές προμήθειες, με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει ξεχωρίσει με τις καλύτερες επιδόσεις από ότι υποδηλώνει η αποτίμησή της.

    «Η άποψή μας είναι ότι οι ανοδικές τάσεις στα έσοδα από τις αυξήσεις στα επιτόκια θα αντισταθμίσουν τις πιθανές αυξήσεις στα έξοδα προβλέψεων το επόμενο έτος. Μια βασική συζήτηση αφορούσε τους λόγους πίσω από τις πενιχρές επιδόσεις των μετοχών φέτος και τους πιθανούς καταλύτες που έρχονται. Τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν ακόμη περάσει από τις καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης (P&Ls) των τραπεζών και αναμένουμε ισχυρά τριμηνιαία κέρδη στο β΄ εξάμηνο φέτος, τα οποία θα λειτουργήσουν ως καταλύτες. Οι συζητήσεις σε επίπεδο μετοχών ήταν στραμμένες προς την Alpha», καταλήγει ο αναλυτής της βρετανικής τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί οι επενδυτικοί οίκοι και οι οίκοι αξιολόγησης ποντάρουν στην Ελλάδα το 2023 HSBC, UniCredit Bank, Moody’s, DBRS και S&P βλέπουν “growth” και το 2023

    HSBC: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου

    HSBC: Η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι ο αναπόφευκτος αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης

     



    ΣΧΟΛΙΑ