• Τράπεζες

    Μερίσματα ύψους 70 δισ. ευρώ θα δώσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

    • Bloomberg

    Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ


    Ύστερα από μία επικερδή χρονιά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα διαθέσουν 70 δισ. ευρώ για διανομή μερίσματος στους μετόχους.

    «Οι τράπεζες ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες, σχεδιάζουν διανομές που είναι σύμφωνες με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο Αντρέα Ενρία, ο οποίος ηγείται του εποπτικού φορέα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του SSM, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Ο αριθμός αυτός είναι πρόχειρος»,  πρόσθεσε.

    Η δυνατότητα ανταμοιβής των επενδυτών είναι ζωτικής σημασίας για έναν κλάδο που ταλανίζεται από χαμηλές αποτιμήσεις εδώ και πολύ καιρό. Μετά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων που ενίσχυσε τα καθαρά έσοδα από τόκους, οι μέτοχοι αναμένουν υψηλότερες αποδόσεις.

    Οι πληρωμές εξακολουθούν να αποτελούν μόνο ένα κλάσμα του πλεονάζοντος κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο. Δέκα μεγάλες τράπεζες  διαθέτουν πάνω από 140 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα χρειάζονται για κανονιστικούς σκοπούς, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

    Η ΕΚΤ εξετάζει αν οι πληρωμές είναι συμβατές με την πορεία των κεφαλαίων των τραπεζών και αν ναι, δεν έχουμε αντίρρηση, δήλωσε ο Ενρία.

    Η επιφυλακτικότητα των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών φάνηκε νωρίτερα σήμερα, όταν η ΕΚΤ δήλωσε ότι η βασική κεφαλαιακή απαίτηση των τραπεζών θα αυξηθεί στο 11,1% το επόμενο έτος από 10,7% το 2023.

    Ενώ τα κεφαλαιακά αποθέματα τους σήμαιναν ότι οι τράπεζες ήταν ανθεκτικές σε διάφορα σοκ φέτος, ο κλάδος πρέπει να παρακολουθεί τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από το υψηλότερο κόστος δανεισμού, δήλωσε ο Ενρία.

    «Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση», συνέχισε. «Ο πιστωτικός κίνδυνος εξακολουθεί να είναι ένας τομέας ανησυχίας, ιδίως τα ακίνητα, τα εμπορικά ακίνητα, δηλαδή τα τμήματα που είναι πιο ευαίσθητα στα επιτόκια».

    Διαβάστε επίσης:

    ΤτΕ: Αμετάβλητο στο «μηδέν» το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας

    ΕΚΤ: Oι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα – Τα αποτελέσματα του SREP

    Τράπεζα Πειραιώς: Νέα έκδοση του περιοδικού «ΕΠΙ ΓΗΣ» για τον αγροδιατροφικό τομέα



    ΣΧΟΛΙΑ