• Τράπεζες

    Μακκόλ (ΕΚΤ): Αργοπορία τραπεζών στην αντιμετώπιση των ριψοκίνδυνων δανείων real estate

    • Bloomberg

    Ελίζαμπεθ Μακκόλ, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ


    Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπαίνουν οι εμπορικές τράπεζες, καθώς έχουν «αργήσει» να επαναξιολογήσουν τα ριψοκίνδυνα δάνειά τους, που αφορούν το real estete, σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Μακκόλ, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

    «Έχουμε λοιπόν δώσει μεγάλη έμφαση σε αυτό», ανέφερε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη την Παρασκευή.

    «Θέλουμε να βεβαιωθούμε, ειδικά με τις αλλαγές στα επιτόκια, ότι διερευνούν την πιστοληπτική ικανότητα και γνωρίζουν πώς να κάνουν επαναταξινόμηση», σημείωσε η Μακκόλ.

    Τα βιβλία υποθηκών που έχουν αυτή τη στιγμή ανοιχτά οι ευρωπαϊκές τράπεζες τίθενται στο επίκεντρο των ρυθμιστικών αρχών, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αυξάνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας των δανειοληπτών.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, παρόλο που τα στεγαστικά δάνεια έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανθεκτικά, έχει δημιουργηθεί πίεση στα δάνεια για εμπορικά ακίνητα, όπου ο αντίκτυπος του υψηλότερου κόστους δανεισμού επιδεινώνεται από αλλαγές στην εργασιακή και καταναλωτική συμπεριφορά μετά την πανδημία.

    Επιπλέον, η Μακκόλ, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ εξετάζει εξονυχιστικά την έκθεση σε εμπορικά ακίνητα που έχουν καταγράψει τόσο οι τράπεζες όσο και δανειστές εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού τομέα.

    Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα της Long Term Capital Management, ενός  hedge fund που κατέρρευσε το 1998, λέγοντας πως το ρίσκο από τέτοια ανοίγματα ή αντίστοιχες συναλλαγές «μπορεί να επιφέρει σε εκθετική επίδραση» στις τράπεζες.

    Τόνισε δε ότι με «κοινούς τόπους, σχέσεις χρηματοδότησης και έμμεσους δεσμούς μεταξύ τραπεζών και μη τραπεζών, μπορούν να διπλασιαστούν τα ανοίγματα».

    Διαβάστε επίσης: 

    ΤτΕ: Μειώθηκε 6,6 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

    UBS: Πώς προχωρούν τα σχέδια για την πώληση του προβληματικού χρέους της Credit Suisse

    Goldman Sachs: Μετά τις «περικοπές» έρχονται προσλήψεις – Ποια τμήματα θα στελεχωθούν



    ΣΧΟΛΙΑ