• Τράπεζες

    «Μαχαίρι» στα bonus των τραπεζιτών από Deutsche Bank, UBS και Societe Generale

    • Bloomberg

    Christian Sewing, Deutsche Bank


    Περικοπές στα μπόνους των τραπεζιτών για το 2023 ετοιμάζουν κορυφαίες τράπεζες σε Ευρώπη και Ελβετία, ύστερα από μία δύσκολη χρονιά.

    Οι επενδυτικές τράπεζες Deutsche Bank, UBS και Societe Generale αναμένεται να μειώσουν το συνολικό κονδύλι προς τους τραπεζίτες, το οποίο θα προσαρμοστεί στις επιδόσεις τους. Αν και δεν σχολίασαν το μέγεθος της περικοπής, οι τραπεζίτες σε μονάδες με καλές επιδόσεις για το 2023 μπορεί να λάβουν ακόμα και υψηλότερο μισθό, προσαρμοσμένο στα μπόνους, όμως κάποιοι άλλοι θα δουν σημαντική μείωση.

    «Θα αντανακλούν την απόδοση για το 2023», ανέφερε σχετικά με τα μπόνους ο  οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank Τζέιμς φον Μόλτκε. «Και όπως είδατε σε διάφορους τομείς της επενδυτικής τραπεζικής, ιδίως το 2023, ήταν δύσκολη η αγορά».

    Μία δύσκολη χρονιά

    Τα έσοδα της επενδυτικής τράπεζας της Deutsche Bank μειώθηκαν κατά 12% τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους. Στη Societe Generale, η πτώση ήταν 2,5% και στη UBS άγγιξε το 7,3%. Περικοπές αναμένονται και στους τραπεζίτες που εργάζονται στη μονάδα διαχείρισης πλούτου σε Ευρώπη και Ασία της UBS.

    Οι κινήσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρούνται προάγγελος των εξελίξεων στις αμερικάνικες τράπεζες, όπου οι τραπεζίτες στον τομέα των συγχωνεύσεων είχαν μία αδύναμη χρονιά, όπως αντίστοιχα και οι traders.

    Η μείωση στους μισθούς φαίνεται να είναι πρόσκαιρη, καθώς η Wall Street ετοιμάζεται για μία καλύτερη χρονιά, στον τομέα των συναλλαγών, με ανάκαμψη στα deals.

    «Θα δείτε μεγαλύτερη δραστηριότητα στον κλάδο των συγχωνεύσεων και των εξαγορών και κινητικοτητα στα ιδιωτικά  κεφάλαια» ανέφερε ο David Rubenstein της Carlyle Group Inc.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Ted Pick, δήλωσε ότι το σενάριο μιας σταθερής και προβλέψιμης επιβράδυνσης είναι καλά νέα για την επενδυτική τραπεζική, διότι «υπάρχουν χαρτοφυλάκια τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κλειδωμένα και κάποια στιγμή θα απελευθερωθούν».

    Διαβάστε επίσης:

    ΤτΕ: Μειώθηκε 6,6 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

    UBS: Πώς προχωρούν τα σχέδια για την πώληση του προβληματικού χρέους της Credit Suisse

    Goldman Sachs: Μετά τις «περικοπές» έρχονται προσλήψεις – Ποια τμήματα θα στελεχωθούν



    ΣΧΟΛΙΑ