• Τράπεζες

    Λιανός (Επιτροπή Ανταγωνισμού): Οι καταναλωτές να ζητήσουν αποζημιώσεις από τις τράπεζες

    • NewsRoom
    Γιάννης Λιανός

    Γιάννης Λιανός


    Με αναρτήσεις τους στο Χ (πρώην Twitter) ο Γιάννης Λιανός, απερχόμενος πρόεδρος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επανέρχεται στο θέμα των προστίμων που επιβλήθηκαν στις τράπεζες σήμερα, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου.

    Ο κ. Λιανός με τα μηνύματά του χαρακτηρίζει σημαντική την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ προτρέπει τους καταναλωτές να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τις τράπεζες κάνοντας αγωγές.

    Αναλυτικά τα μηνύματα του κ. Λιανού στο X:

    Σημαντική Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο πλαίσιο της διαδικασίας Διευθέτησης που ολοκληρώνει σε 4 έτη την υπόθεση των τραπεζών με “ανέκκλητη, ανεπιφύλακτη και με σαφήνεια” αποδοχή από τις τράπεζες παραβάσεων του ανταγωνισμού σε σειρά χρεώσεων λιανικής τραπεζικής.

    Παραβάσεις τόσο εξ’ αντικειμένου όσο και εξ’ αποτελέσματος. Η Απόφαση περιλαμβάνει εκτός του προστίμου των 41 εκ ευρώ και συμπεριφορικό μέτρο για σειρά ετών (3+2) με από 1.1.2024 εφαρμογή μειώσεων στις συγκεκριμένες χρεώσεις των τραπεζών με την επιβολή πλαφόν.

    Τέλος, να σημειωθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές που έχουν υποστεί βλάβη να χρησιμοποιήσουν την Απόφαση για τις δυνατότητες που τους παρέχει ο ν. 4529/2018 και η ενωσιακή νομολογία σχετικά με αγωγές αποζημίωσης για παραβάσεις των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού.

    «Εκτός της δημόσιας εφαρμογής του δικαίου ανταγωνισμού, ενδιαφέρον έχει και η δυνατότητα των καταναλωτών που έχουν υποστεί βλάβη για ιδιωτική εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού – αγωγές αποζημίωσης για παραβάσεις διατάξεων του ανταγωνισμού (ν. 4529/2018 και ενωσιακή νομολογία).

    Διαβάστε επίσης:

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμα 41,75 εκατ. ευρώ σε πέντε τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών – Τι αλλάζει στις προμήθειες
    Πώς απαντούν οι τράπεζες στα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού
    Τράπεζες: Μειώνεται η προμήθεια για την ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ – Αναλυτικά ποσά
     



    ΣΧΟΛΙΑ