• Τράπεζες

    Τράπεζες: Μειώνεται η προμήθεια για την ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ – Αναλυτικά ποσά

    • NewsRoom


    Μειώνεται η προμήθεια που θα πληρώνουν οι πελάτες των τραπεζών για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών από διαφορετική τράπεζα. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την απόφαση για τα πρόστιμα που επέβαλε στις τράπεζες, ορίζει και το νέο «τιμολόγιο» για την συγκεκριμένη τραπεζική ενέργεια μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.

    Συγκεκριμένα, η ΕΑ αναφέρει ότι οι τράπεζες οφείλουν να μειώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 το ύψος της προμήθειας DAF ανά συναλλαγή ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλα ιδρύματα, ώστε αυτό να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ως ακολούθως:

    Τράπεζα Πειραιώς: έως το ύψος των 2,00 €, από το ισχύον ποσό των 3,00 €,
    Εθνική Τράπεζα: έως το ύψος των 1,90 €, από το ισχύον ποσό των 2,60 €,
    Alpha Bank: έως το ύψος των 1,80 €, από το ισχύον ποσό των 2,50 €,
    Eurobank: έως το ύψος των 1,80 €, από το ισχύον ποσό των 2,50 €,
    Attica Bank: έως το ύψος των 1,50 €, από το ισχύον ποσό των 2,00 €.
    Υποχρεώνει εκάστη εκ των προαναφερόμενων επιχειρήσεων όπως διατηρήσουν τα ως άνω επίπεδα προμήθειας DAF για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών από την εφαρμογή του μέτρου, με ρήτρα επανεξέτασης από την ΕΑ έως δύο (2) επιπλέον έτη, μετά τη λήξη των τριών (3) ετών και με δυνατότητα επιβολής προστίμου από την ΕΑ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς το ανωτέρω μέτρο συμπεριφοράς.

    Αποδέχεται την πρόταση της ΕΕΤ  για εφαρμογή, εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση της Απόφασης Διευθέτησης, εσωτερικού προγράμματος συμμόρφωσης, προς τον σκοπό της παράλειψης στο μέλλον των διαπιστωθεισών παραβάσεων των άρθρων 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Προμήθειες τραπεζών: Η Eurobank ρίχνει το γάντι στον ανταγωνισμό

    Θεσσαλονίκη: Παγίδευσαν ΑΤΜ και υπέκλεψαν στοιχεία τουλάχιστον 665 τραπεζικών καρτών



    ΣΧΟΛΙΑ