Τράπεζες

Λαγκάρντ: Ζητά ρυθμιστικό πλαίσιο για το Bitcoin

  • NewsRoom

Κριστίν Λαγκάρντ Πηγή: Wikipedia Commons


Την εποπτεία του Bitcoin σε παγκόσμιο επίπεδο ζήτησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι το κρυπτονόμισμα έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις για ξέπλυμα χρήματος και τονίζοντας ότι θα πρέπει να κλείσουν τα όποια «παράθυρα».

Το κρυπτονόμισμα ακολούθησε εκρηκτική πορεία τα τελευταία χρόνια και πλέον αγοράζεται από απλό κόσμο, επενδυτικά ταμεία, ακόμη και από μεγάλες εταιρείες. Ορισμένοι έχουν πάρει ακόμη και δάνεια για να αγοράσουν μεγαλύτερα ποσά του κρυπτονομίσματος, η αξία του οποίου έχει σχεδόν δεκαπλασιασθεί από τον περασμένο Μάρτιο.

Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα έσπασε και το φράγμα των 42.000 δολαρίων τις πρώτες μέρες του νέου έτους. Στη συνέχεια σημείωσε μεγάλη πτώση, της τάξης του 11%, ενώ αυτή την ώρα διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 34.000 δολάρια. Μάλιστα, ορισμένες προβλέψεις για τη μακροπρόθεσμη τιμή στόχο του κυμαίνονται από τις 146.000 έως τις 400.000 δολάρια.

Ωστόσο, το χαρακτηριστικό της ανωνυμίας που έχει το Βitcoin έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

«Το Βitcoin είναι ένα πολύ κερδοσκοπικό στοιχείο ενεργητικού, με το οποίο γίνονται κάποιες περίεργες δραστηριότητες και κάποια πολύ κατακριτέα δραστηριότητα ξεπλύματος χρήματος», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ. Δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα ξεπλύματος χρήματος, αλλά είπε ότι αντιλαμβάνεται πως υπήρξαν ποινικές έρευνες για παράνομη δραστηριότητα.

Αρκετοί επικεφαλής άλλων εποπτικών αρχών από όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει ήδη να υπάρξουν παγκόσμιοι κανόνες για τα κρυπτονομίσματα. «Πρέπει να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί και να συμφωνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή αν υπάρχει τρόπος διαφυγής θα χρησιμοποιηθεί», είπε η Λαγκάρντ.

Διαβάστε επίσης:

To Bitcoin ανακάμπτει αλλά οι αμφιβολίες παραμένουν

Convoy Investments για Bitcoin-Tesla: Είναι και τα δύο «φούσκες»;

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ