• Τράπεζες

    «Κόλλησε» στην απροθυμία των επενδυτών να βάλουν τα 2 δισ. ευρώ ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θεώνης Αλαμπάση

    Θεώνη Αλαμπάση


    Έρχονται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων ώστε να καταστεί ελκυστική η επένδυση και να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες.

    Αμέσως μετά  το Πάσχα η επικεφαλής της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, θα ξεκινήσει τις  δια ζωσης συνομιλίες με τους πέντε  υποψήφιους επενδυτές, δηλαδή με τα fund:  Bain Capital Credit, Christofferson Robb & Co, Fortress Credit Corp., Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beumont Summit Financial DAC», LCM Capital LLP. Στόχος είναι οι συνομιλίες να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Μαϊου.

    Και ενώ η αγορά εκτιμά ότι δύσκολα τα funds θα βάλουν τα 2 δις ευρώ που απαιτούνται για τη λειτουργία του Φορέα, το υπουργείο Οικονομικών είναι κάθετο, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, διότι θα περάσει στο δημόσιο χρέος.

    Ωστόσο, είναι πιθανόν να υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν καταθέσει τις απόψεις τους στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων σχετικά με τον Φορέα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τα fund είναι ότι:

    -Οι ετήσιες  αποδόσεις από τη λειτουργία του Φορέα είναι χαμηλές. Συγκεκριμένα σε μονοψήφιο ποσοστό, κοντά στο 7%, όταν τα fund επιδιώκουν διψήφιες ετήσιες αποδόσεις.

    -Θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθεί το ύψος της επιδότησης ενοικίου για τους ευάλωτους (οι οποίοι παραχωρούν το σπίτι τους στο Φορέα και στη συνέχεια παραμένουν σε αυτό ως ενοικιαστές). Η επιδότηση διαμορφώνεται από τα  70 ευρώ μέχρι τα 210 ευρώ το μήνα.

    -Κυρίως όμως για τα fund το σημαντικότερο όλων σε ποια τιμή θα αποκτήσουν το ακίνητο από τον ευάλωτο. Συγκεκριμένα πριν βγει το ακίνητο σε πλειστηριασμό παρεμβάλλεται ο Φορέας και το αγοράζει. Ζητούν λοιπόν η τιμή αγοράς  να είναι χαμηλότερη από την τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού.

    -Ενώ υπάρχει και το κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα της έξωσης του ευάλωτου –υπάρχει αυτή η πρόβλεψη στο νόμο- από το fund.

    Όλα τα παραπάνω πρόκειται πλέον να μπουν επισήμως στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς το ζητούμενο είναι να υπάρξει επενδυτής και ο Φορέας –η εξαγγελία του οποίου έγινε πριν από τρία χρόνια- να ολοκληρωθεί.

    Προ ημερών ο πρόεδρος της doValue Θοδωρής Καλαντώνης μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, αναφέρθηκε στον Φορέα σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως: «Ιδιωτικά κεφάλαια, όπως προβλέπεται, δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν. Στη σημερινή συγκυρία, με την αναταραχή στις διεθνείς αγορές και τις μεγαλύτερες αποδόσεις επενδύσεων όπως τα ομόλογα, η εξεύρεση δυσχεραίνεται περαιτέρω. Όμως, υπάρχει πια ένα μοντέλο που μπορούμε να ακολουθήσουμε, με τις όποιες αναγκαίες προσαρμογές. Η doValue έχει σημαντική δραστηριότητα και στην Κύπρο και είδαμε εκεί πρόσφατα το πώς συγκροτείται ο αντίστοιχος Φορέας. Κάθε χώρα, κάθε αγορά έχει τις ιδιαιτερότητές της, αλλά σε γενικές γραμμές πιστεύω πως το μοντέλο της Κύπρου μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των αντίστοιχων διαδικασιών και στην Ελλάδα».

    Συγκεκριμένα στην Κύπρο, θα συσταθεί από την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) νέα εταιρεία (αντίστοιχη του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων) στην οποία θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα των επιλέξιμων δανειοληπτών. H ΚΕΔΙΠΕΣ είναι εταιρεία ελεγχόμενη από την Κυπριακή Δημοκρατία (98% συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο), η οποία συστάθηκε τον Σεπτέμβριο 2018 με σκοπό τη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων της πρώην Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας.

    Προβλέπεται ότι η μεταβίβαση του ακινήτου από τους κατόχους του ενεχυριασμένου ακινήτου προς την εταιρία-Φορέα της ΚΕΔΙΠΕΣ γίνεται με τίμημα που αντιστοιχεί στο 65% της αγοραίας αξίας του ακινήτου, όπως αυτή θα προσδιοριστεί από τους εκτιμητές.

    Το κράτος εγγράφει κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό το κόστος που αντιστοιχεί στην κρατική χορηγία προς την ΚΕΔΙΠΕΣ για το πρόγραμμα.

    Να σημειωθεί ότι το σχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου στις 8/2/23 και έχει υποβληθεί για έγκριση στην Κομισιόν για να είναι συμβατό με τους κανόνες ανταγωνισμού.

     Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Ξεκινά η διαδικασία απορρόφησης της θυγατρικής Alpha Ασφαλιστικές Πρακτορεύσεις

    Optima bank trader: Η νέα σύγχρονη πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών



    ΣΧΟΛΙΑ