Τράπεζες

Κόκκινα δάνεια 20 δισ. ευρώ θα μεταφέρουν στο APS οι 4 συστημικές τράπεζες-Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Ζαββού-Ενρία

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • Ευγενία Τζώρτζη

Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κ. Γιώργος Ζαββός


Η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Alpha, Εθνική, Eurobank και τράπεζα Πειραιώς προεξοφλείται ενόψει της δημιουργίας του Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme – APS), που αναμένεται να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο και να ενεργοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Στο πλαίσιο των στόχων που έχουν δεσμευθεί έναντι του SSM ότι θα πετύχουν οι τράπεζες έως το 2023, προβλέπονται τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων 25 δις ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το μεγαλύτερο μέρος αυτών των τιτλοποιήσεων εκτιμάται ότι θα γίνει μέσω του APS.

Η καθολική αξιοποίησή του και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανεβάζει το ύψος των κόκκινων δανείων που θα μεταφερθούν στο εν λόγω Σχήμα ίσως και άνω των 20 δις ευρώ με στόχο η δημιουργία του να λειτουργήσει ως καταλύτης για την μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους, το ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 85 δις ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργος Ζαββός με τον επικεφαλής του SSM κ. Αντρέα Ενρία στη Φρανκφούρτη, η στήριξη του οποίου είναι αναγκαία για την υλοποίηση του APS.

Οι συζητήσεις για το θέμα αναμένεται να κορυφωθούν το προσεχές διάστημα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την DG Comp, στην οποία έχει αποσταλεί το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η JP Morgan, υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Οικονομικών, που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Kρίσιμα θέματα που απομένουν να καθοριστούν το προσεχές διάστημα στο πλαίσιο και της διαβούλευσης με την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. είναι το είδος των ασφαλίστρων κινδύνου (CDs) που θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό της προμήθειας που θα πληρώνουν οι τράπεζες. Η συζήτηση αφορά εάν ως βάση υπολογισμού θα αποτελέσει το 3ετές ή το 5ετές CDs, που διαμορφώνεται στις 200 μονάδες βάσης και στις 273 μονάδες βάσης αντίστοιχα. Είναι προφανές ότι η επιλογή του 3ετούς CDs αποτελεί για τις τράπεζες «φθηνότερη» επιλογή και αυτό θα πρέπει να τεκμηριωθεί επαρκώς και στη μεθοδολογία που έχει σταλεί στη DG Copm, προκειμένου η εγγύηση που θα παράσχει το ελληνικό δημόσιο να μην θεωρηθεί κρατική εγγύηση.

Υπενθυμίζεται ότι η λύση του APS, που εισηγήθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο που εφαρμόστηκε στη χώρα το 2018 για την αντιμετώπιση του αντίστοιχου προβλήματος που είχαν οι ιταλικές τράπεζες. Το σχήμα προβλέπει ότι οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν κόκκινα δάνεια και το δημόσιο από την πλευρά του θα εγγυηθεί ένα μέρος αυτών των δανείων, που αντιπροσωπεύουν το senior τμήμα, δηλαδή τα δάνεια που έχουν τις υψηλότερες πιθανότητες να ανακτηθούν και τα οποία θα παραμείνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών. Σύμφωνα με την μεθοδολογία που έχει αναπτύξει η ελληνική πλευρά το senior τμήμα θα είναι το 40% έως 50% των συνολικών τιτλοποιημένων δανείων, το mezzanine περί το 15% και το junior τμήμα, δηλαδή το χειρότερο κομμάτι αυτών των δανείων το υπόλοιπο 35%. Για την παροχή της εγγύησης οι τράπεζες θα πληρώνουν ένα είδος προμήθειας στο δημόσιο, η οποία θα υπολογιστεί με βάση το ασφάλιστρο κινδύνου (CDs). Όσο πιο χαμηλή είναι αυτή η προμήθεια τόσο πιο φθηνό θα είναι το κόστος για τις τράπεζες.


ΣΧΟΛΙΑ