• Τράπεζες

    Κύμα προσφυγών της τελευταίας στιγμής στον νόμο Κατσέλη

    πλειστηριασμοί


    Μαζικά σπεύδουν στο νόμο Κατσέλη δανειολήπτες της τελευταίας στιγμής ενόψει της κατάργησης στα τέλη Δεκεμβρίου της δυνατότητας για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τη μαζική προσφυγή στο παρά πέντε της εκπνοής της προστασίας, πυροδοτεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κυβέρνηση και θεσμοί, δεν έχουν καταλήξει στο αν θα υπάρξει ένα νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, ούτε επίσης για το ποιο θα είναι αυτό.

    Η κυβερνητική πρόταση που συζητήθηκε στο τελευταίο eurogroup, προβλέπει παράταση της προστασίας για ένα τουλάχιστον χρόνο με μικρή μείωση του ανώτατου ορίου των 280.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη εφόσον η εμπορική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη και φθάνει τις 280.000 για ζευγάρι με τρία τέκνα) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

    Η παράταση της προστασίας με ελαφρώς μειωμένα όρια από αυτά που ισχύουν σήμερα, απορρίπτεται από τις τράπεζες που προτείνουν τις 100.000 ευρώ ως όριο εμπορικής αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες τα σημερινά όρια καλύπτουν το 95% των χορηγηθέντων στεγαστικών δανείων, καθιστώντας ουσιαστικά τα όρια που προβλέπει ο νόμος σε μια οριζόντια και γενικευμένη ρύθμιση για όσους έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις της τελευταίας στιγμής σε δικηγορικά γραφεία που εξειδικεύονται στο νόμο Κατσέλη φθάνουν τις 50 περίπου την ημέρα, όταν στο παρελθόν δεν ξεπερνούσαν τις 50 την εβδομάδα. Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στα τραπεζικά καταστήματα, στα οποία καταφεύγουν οι οφειλέτες προκειμένου να προμηθευτούν τις βεβαιώσεις οφειλών που είναι απαραίτητες για την υποβολή της αίτησης. Η τάση αυτή αναμένεται να εκτινάξει εκ νέου τις αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο, στον οποίο από τη θέσπισή του μέχρι και σήμερα έχουν καταφύγει περί του 200.000 δανειολήπτες.

    Την ίδια στιγμή οι τράπεζες έθεσαν σε εφαρμογή στις αρχές Δεκεμβρίου την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταγραφούν όλες οι περιπτώσεις οφειλετών που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στο νόμο και έχουν οφειλές σε πάνω από μία τράπεζες με στόχο την εξωδικαστική διαχείριση αυτών των περιπτώσεων . Πρόκειται για 135.639 οφειλέτες, των οποίων η εκδίκαση της αίτησης εκκρεμούσε έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η πλατφόρμα επιτρέπει την ψηφιοποίηση όλων των περιπτώσεων και την πλήρη αποτύπωση όχι μόνο των οφειλών, αλλά και της περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών. Στόχος η ρύθμιση αυτών των οφειλών με οδηγό τις δικαστικές αποφάσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις προβλέπουν γενναία κουρέματα οφειλών. Πρόθεση των τραπεζών και αφού αξιολογηθεί η εισοδηματική και η περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, οι οφειλές των καταναλωτικών δανείων να ρυθμιστούν με κουρέματα που μπορεί να φτάνουν έως και το 80%, ενώ για τις οφειλές από στεγαστικά δάνεια, η ρύθμιση θα γίνει με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κόκκινα δάνεια: Οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια ακόμα λένε οι τραπεζίτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε 132 σελίδες το πόρισμα-φωτιά του Γιάννη Δραγάτση – Πώς «δένει» η απάτη της Folli Follie σε βάρος του Δημοσίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι κρύβουν τα παρασκηνιακά παιχνίδια στην Επιτροπή Παιγνίων



    ΣΧΟΛΙΑ