• Top Stories

    Καταστροφή!


    Ταπετσαρία», κατά την κοινή χρηματιστηριακή γλώσσα, κάνουν οι μέτοχοι των τραπεζών και τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών, τα γνωστά ως warrants, τα οποία είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2013. Μετά και τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου έχουν μηδενική αξία και για το λόγο αυτό δεν εξασκείται ούτε ένα, αφού οι τιμές άσκησής τους είναι σημαντικά δυσανάλογες από τις τρέχουσες τιμές.

    Στην πέμπτη περίοδο άσκησης για τα warrants της Τράπεζας Πειραιώς στις αρχές της εβδομάδας, δεν ασκήθηκε κανένα καθώς, για να έχει νόημα μια τέτοια κίνηση, θα πρέπει η μετοχή της τράπεζας να σημειώσει άνοδο κατά 68.000%. Αντιστοίχως, για την Εθνική, η άνοδος θα πρέπει να φθάσει το 21.700% και της Alpha Bank, ποσοστό 800%.

    Αναλυτές που ρώτησε το mononews αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να αποτελέσει έστω και θεωρητικό σενάριο, υπολόγισαν ότι αυτό θα σήμαινε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα φθάσει σε κεφαλαιοποίηση το 1,6 τρισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα τα 658 δισ. ευρώ και η Alpha Bank τα 34 δισ. ευρώ.

    Σήμερα μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι τρεις τράπεζες έχουν χρηματιστηριακή αξία 8,3 δισ.ευρώ και μαζί με την Eurobank που δεν έχει warrants αφού κρατικοποιήθηκε πλήρως το 2013, τα 10,3 δισ.ευρώ.

    Ετσι, οι ιδιώτες κάτοχοι των warrants θα λέγαμε ότι «έμειναν με τα χαρτιά στο χέρι», αν δεν ήταν άυλα, ενώ μεγάλος χαμένος είναι το δημόσιο – και πάλι – αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είχε τη φιλοδοξία να πωλήσει στους ιδιώτες, μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων, μετοχές των τραπεζών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, ανακτώντας έστω μέρος των 25 δισ. ευρώ που τοποθέτησε στις τράπεζες στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης.

    Το 2013 τα warrants ήταν το «τυράκι» για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Οσοι μετείχαν τότε στις αυξήσεις κεφαλαίου λάμβαναν δωρεάν τίτλους με τους οποίους αποκτούσαν το δικαίωμα σε προκαθορισμένες τιμές και χρονικές περιόδους να αγοράσουν τις μετοχές που είχε αποκτήσει το ελληνικό δημόσιο.

    Οι αυξήσεις είχαν πραγματοποιηθεί στα 0,44 ευρώ για την Alpha Bank, στα 4,29 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 1,7 ευρώ για την Πειραιώς. Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, του Νοεμβρίου 2015, έγινε σε πολύ χαμηλότερες τιμές: η Alpha Bank στο 0,04 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα στο 0,02 ευρώ, η Eurobank στο 0,01 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς στο 0,003 ευρώ.

    Οι τιμές των μετοχών εκμηδενίστηκαν και οι τράπεζες προχώρησαν στη μείωση του αριθμού μετοχών με reverse split. Η Alpha Bank αντικατέστησε τις παλαιές μετοχές της σε αναλογία 1 νέα για κάθε 50 παλαιές, η Εθνική Τράπεζα σε αναλογία 1 νέα για κάθε 15 παλαιές και η Eurobank και η Πειραιώς σε αναλογία 1 νέα για κάθε 100 παλαιές.

    Είναι ενδεικτικό της καταστροφής ότι τον Ιούνιο του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφωνόταν στα 33,4 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Νοεμβρίου, οι τιμές με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου αντιστοιχούσαν σε αξία 747 εκατ. ευρώ για τους παλαιούς μετόχους. Η συμμετοχή των παλαιών μετόχων εξαυλώθηκε ενώ τα πιο πολλά έχασε το δημόσιο.

    H συμμετοχή του ΤΧΣ, μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, περιορίστηκε στο 2,7% στη Eurobank , από 35% πριν από την αύξηση, στο 11% στην Alpha Bank από 66%, στο 26% στην Τράπεζα Πειραιώς από 66,9% και στο 35% στην Εθνική Τράπεζα από 57,2% πριν από την ανακεφαλαιοποίηση.



    ΣΧΟΛΙΑ