Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Clyde Caruana χαιρέτισε την είδηση της επικείμενης εξαγοράς της HSBC Malta από την CrediaBank, δηλώνοντας ότι η κίνηση αυτή θα «προωθήσει τον υγιή ανταγωνισμό» και θα ενισχύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Μάλτας.

Χαρακτηρίζοντας την είδηση ως «σημαντική εξέλιξη», ο Caruana δήλωσε στην εφημερίδα Times of Malta ότι η εξεύρεση ενός αγοραστή που να ικανοποιεί τόσο τις ανάγκες της HSBC όσο και της Μάλτας «ήταν μια πολύπλοκη διαδικασία».

1

«Η συμμετοχή του αγοραστή στο Ευρωσύστημα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που ενισχύει τη θέση και την αξιοπιστία του αγοραστή», δήλωσε ο Caruana, προσθέτοντας ότι αυτό ενισχύθηκε περαιτέρω από τη μειοψηφική συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην τράπεζα.

Η είσοδος ενός νέου παίκτη στην τραπεζική σκηνή της Μάλτας θα «συμβάλει στην προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού και στην περαιτέρω ενσωμάτωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Μάλτας στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο Caruana.

«Η διαδικασία θα παραμείνει υπό αυστηρή ρυθμιστική εποπτεία για τη διαφύλαξη της σταθερότητας, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διασφάλιση μακροπρόθεσμων οικονομικών οφελών», δήλωσε ο υπουργός.

Τα σχόλια του Caruana έρχονται καθώς η CrediaBank επιβεβαίωσε ότι είχε επιλεγεί ως ο προτιμώμενος υποψήφιος αγοραστής, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη ανακοίνωση της HSBC για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη Μάλτα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο Caruana είχε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με αρκετούς από τους αρχικούς υποψήφιους αγοραστές.

Τον Μάρτιο, δήλωσε στην Times of Malta ότι η Μάλτα χρειάζεται «περισσότερο τραπεζικό ανταγωνισμό, όχι λιγότερο», φαινομενικά ρίχνοντας κρύο νερό στο ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει η τοπική τράπεζα APS. Είπε επίσης ότι η Μάλτα έπρεπε να καταλήξει σε μια τράπεζα με «καλή φήμη», σε απάντηση στο ενδιαφέρον της ουγγρικής τράπεζας OTP.

Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση είχε επίσης εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για άλλες προσφορές, προωθώντας αντίθετα την εξαγορά από μια τράπεζα της ΕΕ εντός της ευρωζώνης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Times of Malta αποκάλυψε ότι μια προσφορά που υποβλήθηκε από την CrediaBank είχε λάβει την έγκριση τόσο της μαλτέζικης όσο και της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι η CrediaBank έχει επιβεβαιωθεί ως ο προτιμώμενος υποψήφιος αγοραστής, θα περάσουν μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί επίσημα η εξαγορά, καθώς τα δύο μέρη διευθετούν τις λεπτομέρειες εν αναμονή της έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές.

Διαβάστε επίσης:
Σουηδία: Αναφορές για τραυματίες σε περιστατικό με πυροβολισμούς κοντά σε τέμενος

Αναχώρησε για την Αλάσκα ο Τραμπ: H Ουκρανία θα αποφασίσει αν θα μπει σε συζητήσεις για ανταλλαγές εδαφών

Στουρνάρας για Crediabank – HSBC Μάλτας στο mononews: Θετική εξέλιξη, απαραίτητο το due diligence