• Τράπεζες

    Μπάιντεν για Silicon Valley Bank: Θα προστατεύσουμε τις καταθέσεις, όχι τους επενδυτές

    • NewsRoom
    Τζο Μπάιντεν

    Τζο Μπάιντεν


    Λίγο πριν το άνοιγμα της Wall Street, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του υποστήριξε ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ανθεκτικό, στη σκιά του πανικού που επικρατεί στις αγορές για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

    «Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε», ανέφερε.

    O πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι οι καταθέτες θα προστατευθούν, όχι όμως και οι επενδυτές που πήραν ρίσκο και τώρα χάνουν τα  χρήματα τους. Παράλληλα ανέφερε, ότι θα αυστηροποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο στον τραπεζικό τομέα.

    Επιπλέον, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι διευθυντές των προβληματικών τραπεζών θα πρέπει να απολύονται.

    Ανέτρεψαν την πτώση οι αγορές

    Αρχικά η ομιλία του Μπάιντεν δεν κατάφερε να καθησυχάσει τις αγορές, με τους δείκτες της Wall Street να ανοίγουν στο κόκκινο και τη First Republic Bank να χάνει το 75% της αξίας της μετοχής της τη Δευτέρα.

    Στη συνέχεια όμως οι δείκτες πρασίνισαν με  S&P 500 και Dow Jones να ανεβαίνουν πάνω από 0,60% και τον Nasdaq να κάνει άλμα στο 1%.

    Σε μία δήλωσή του την Κυριακή, ο Μπάιντεν είχε αναφέρει ότι θα δεχτεί εισηγήσεις για την διατήρηση του ανθεκτικού τραπεζικού συστήματος και την προστασία της «ιστορικής» του ανάκαμψης».

    «Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, και υπό την καθοδήγησή μου, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου μου συνεργάστηκαν επιμελώς με τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη Silicon Valley Bank και στην Signature Bank».

    Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικάνικες αρχές ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους από τη Δευτέρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τριγμοί και στη Γερμανία: Πάγωσαν οι δραστηριότητες του υποκαταστήματος της SVB στη χώρα



    ΣΧΟΛΙΑ