• Τράπεζες

    Καραμούζης (ΕΤΕ): Οι μεγαβατώρες θα είναι το νέο ευρώ

    • NewsRoom
    Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ

    Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ


    Για την ενεργειακή μετάβαση και στις επενδύσεις που απαιτούνται μίλησε ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Καραμούζης στο Athens Investment Forum.

    Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, ένα νέο προϊόν αντιστάθμισης κινδύνου στην αγορά ενέργειας, θα προσφέρει η Εθνική Τράπεζα από το 2024. Το νέο χρηματοοικονομικό προϊόν, θα επιτρέψει στους καταναλωτές να κλειδώνουν το κόστος ενέργειας για μακροχρόνιες περιόδους και στους πωλητές, από την άλλη, να μπορούν να οριοθετούν την τιμή διάθεσης της ενέργειας και συνεπώς την αποδοτικότητα του έργου.

    Οι μεγαβατώρες θα είναι το νέο ευρώ, τόνισε κατά την ομιλία του ο Β. Καραμούζης, θα είναι ένα νέο νόμισμα, σε ένα νέο τοπίο το οποίο θα διαμορφωθεί στην αγορά ενέργειας.

    Ιστορικά, η αγορά ενέργειας έχει κινηθεί με τη στήριξη που παρείχαν οι επιδοτήσεις, μέσω ενός προκαθορισμένου τιμολογίου (ταρίφα), διευκρίνισε. Στο εξής, όμως, θα αρχίσει η μετάβαση από το καθεστώς αυτό σε σχήματα διμερών συμβολαίων (PPAs) ή τιμών που καθορίζονται από την ελεύθερη αγορά.

    Η εξέλιξη αυτή κάνει πολύ πιο σύνθετη την όποια επένδυση και απαιτεί μεγαλύτερη τεχνογνωσία από τους εμπλεκόμενους. Σε αυτό το καινούργιο τοπίο στην αγορά ενέργειας, οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο και να βοηθήσουν έτσι να αναπτυχθεί η αγορά γρηγορότερα.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, η Εθνική Τράπεζα, με την τεχνογνωσία και τις εξειδικευμένες ομάδες που διαθέτει στον κλάδο της ενέργειας, πρωτοπορεί προσφέροντας στην αγορά από το 2024 το νέο χρηματοοικονομικό προϊόν για την αντιστάθμιση κινδύνου.

    Ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει η Εθνική Τράπεζα στην πράσινη μετάβαση και τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων και επενδύσεων στον ενεργειακό κλάδο γενικότερα.

    Από τη Θράκη και την Αλεξανδρούπολη, μέχρι τα δίκτυα και τις καλωδιακές συνδέσεις, τα LNG και τις ΑΠΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Καταργείται το πιστοποιητικό ΤΑΠ για μεταβιβάσεις ακινήτων

    Μητσοτάκης: Αύξηση στους μισθούς των διοικητών των νοσοκομείων στο επίπεδο του γενικού γραμματέα

    Ξιφαράς: Απαιτούνται παρεμβάσεις στη βασική αγορά για να κρατηθούν οι τιμές σε προσιτά επίπεδα



    ΣΧΟΛΙΑ