• Τράπεζες

    JP Morgan: Πώς αποτιμά το swap ομολόγων μεταξύ της ΕΤΕ και του Ελληνικού Δημοσίου

    • NewsRoom
    JP Morgan


    Ως μια κίνηση που σηματοδοτεί την εφαρμογή της στρατηγικής της τράπεζας για μια εμπροσθοβαρής μείωση των NPEs αξιολογεί η JP Morgan το swap ομολόγων μεταξύ της Εθνική Τράπεζα και του ελληνικού Δημοσίου.

    Όπως επισημαίνει η έκθεση, τα έκτακτα κέρδη που θα καταγραφούν μετά τη συγκεκριμένη κίνηση  για την τράπεζα προσφέρουν μια σημαντική στήριξη στη κεφαλαιακή της βάση, δεδομένου και του γεγονότος πως η διοίκηση της Εθνικής βρίσκεται πλέον στα τελευταία στάδια της δόμησης μιας τιτλοποίησης για τη φετινή χρονιά, ένα χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, σηματοδοτώντας έτσι την εκκίνηση της επιτάχυνσης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Η JP Morgan εκτιμά ότι η κίνηση θα επιτρέψει στην Εθνική να γράψει περίπου 470 εκατ. ευρώ κεφαλαιακών κερδών, τα οποία μπορούν να απορροφήσουν τυχόν ζημιές από νέες τιτλοποιήσεις. Τα κεφαλαιακά κέρδη υπολογίζονται σε περίπου 8% της εμπράγματης λογιστικής αξίας, κάτι που θα βάλει την τράπεζα σε πλεονεκτική θέση σε ό,τι αφορά την αντιστάθμιση των ζημιών από τις τιτλοποιήσεις.

    Έτσι η JP Morgan διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τη μετοχή, με την τιμή-στόχο στα 3,9 ευρώ (τρέχουσα 3 ευρώ).

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan, το νέο ομόλογο θα καταχωρηθεί από την ΕΤΕ στα «διακράτηση έως τη λήξη», γεγονός που περιορίζει τους λογιστικούς κινδύνους, ωστόσο η «ευαισθησία» του χαρτοφυλακίου σε όρους δίκαιας αξίας σε κάθε κίνηση των αποδόσεων του ομολόγου κατά μία μονάδα βάσης αυξάνει από το 1,9 εκατ. ευρώ σε 8,3 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ