• Τράπεζες

    Ισχυρό πρέσινγκ Στουρνάρα στους τραπεζίτες για τα «κόκκινα» δάνεια

    • NewsRoom
    Τράπεζα Ελλάδος: Διάθεση καινούργιων τραπεζογραμματίων 5 ευρώ και 10 ευρώ

    Γιάννης Στουρνάρας


    Εντατικές προσπάθειες ώστε να ξεπεράσουν και τους στόχους που έχουν τεθεί από τον SSM σχετικά με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ζητά από τους επικεφαλής των τραπεζών ο διοικητής ο Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

    Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην ΤτΕ την προηγούμενη Πέμπτη, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από τις διοικήσεις των τραπεζών να επιταχύνουν τον βηματισμό τους και να κινηθούν όχι μόνο στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, αλλά να τους ξεπεράσουν.

    Τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα – NPEs (που περιλαμβάνουν τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και επιπλέον δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί γιατί δεν εξυπηρετούνταν) από 103,9 δισ. ευρώ σήμερα (Μάρτιος 2017) θα πρέπει να μειωθούν σε 83,3 δισ. ευρώ μέχρι το τα έλος του 2018 και 66,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

    Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα πρέπει να συρρικνωθούν στα 65,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 και στα 40,2 δισ. ευρώ το 2019.

    Στη συνάντηση επισημάνθηκε, ακόμα από την πλευρά της ΤτΕ, ότι θα πρέπει από το φθινόπωρο να ανακτήσουν το έδαφος που χάθηκε τους πρώτους μήνες του 2017, καθώς υπήρξε απόκλιση σε επιμέρους στόχους, και να κινηθούν συντεταγμένα με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την οριστική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.

    Στελέχη τραπεζών εξέφρασαν στην εφημερίδα την πεποίθησή τους ότι θα επιτύχουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

    Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι ο σχεδιασμός για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων βασίζεται σε πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις (ζητώντας μάλιστα επίσπευση του stress test για τις εγχώριες τράπεζες), οι τράπεζες σημειώνουν ότι οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι καινούριες.

    Η προσέγγιση του ΔΝΤ είναι «ιδιαίτερα συντηρητική», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι το Ταμείο δεν ενσωματώνει τις μέχρι τώρα επιδόσεις των τραπεζών σε αυτό το μέτωπο, τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στο θεσμικό πλαίσιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι είπαν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών στην Morgan Stanley για τα «κόκκινα» δάνεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην «αντεπίθεση» οι τράπεζες: Έρχεται βροχή καταγγελιών για κόκκινα δάνεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πως τα δικαστήρια «δυναμιτίζουν» την υπόθεση κόκκινα δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ