• Τράπεζες

    Υπ. Οικονομικών Ελβετίας: Αν δε παρεμβαίναμε για την Credit Suisse θα στέλναμε τις άλλες τράπεζες στην άβυσσο

    Η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας

    Karin Keller-Sutter, υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας


    Η ελβετική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει για να σώσει την Credit Suisse Group AG καθώς η προβληματική τράπεζα δεν θα είχε επιβιώσει άλλη μια μέρα συναλλαγών εν μέσω κρίσης εμπιστοσύνης των επενδυτών, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Εβλετίας, Karin Keller-Sutter.

    «H Credit Suisse δεν θα είχε επιβιώσει τη Δευτέρα», είπε ο Κέλερ-Σάτερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα NZZ της Ζυρίχης. «Χωρίς λύση, οι συναλλαγές πληρωμών με την Credit Suisse στην Ελβετία θα είχαν διαταραχθεί σημαντικά, ενδεχομένως και θα είχαν καταρρεύσει».

    Ο αντίκτυπος μιας άτακτης χρεοκοπίας μπορεί να ήταν διπλάσιος από όσο υπολογίζεται η ελβετική οικονομική παραγωγή, είπε η υπουργός, επικαλούμενη εκτιμήσεις ειδικών. Γενικότερα, «θα έπρεπε να περιμέναμε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», καθώς «η κατάρρευση της CS θα είχε στείλει άλλες τράπεζες στην άβυσσο».

    Η αγορά της Credit Suisse από την UBS Group AG, με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης , το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει επικριθεί ευρέως για την αδράνεια των δικαιωμάτων των επενδυτών καθώς και για την επιβάρυνση των Ελβετών φορολογουμένων σε περίπτωση άλλης κρίσης. Αλλά η Keller-Sutter είπε ότι οι εναλλακτικές ήταν χειρότερες.

    «Όλες οι άλλες επιλογές ήταν πιο επικίνδυνες για το κράτος», είπε στο NZZ. Μια προσωρινή εθνικοποίηση της Credit Suisse μπορεί να διήρκεσε πολύ περισσότερο από ό,τι ήθελε η κυβέρνηση, καθώς «η εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες για να μπορέσει το κράτος να αποχωρήσει από την ιδιοκτησία μιας τράπεζας».

    Αποκλείστηκε επίσης μια τακτική χρεοκοπίας, επειδή όχι μόνο η ζημιά θα ήταν «σημαντική», αλλά «η Ελβετία θα ήταν η πρώτη χώρα που θα κλείσει μια παγκόσμια συστημικά σημαντική τράπεζα. Προφανώς δεν ήταν η στιγμή για πειράματα».

    Η υπουργός Οικονομικών  αρνήθηκε ότι η διάσωση ισοδυναμούσε με διάσωση, λέγοντας ότι «δεν ρέουν χρήματα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προς την τράπεζα». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι εγγυήσεις των καταθέσεων είναι συγκρίσιμες με ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, γεγονός που τις καθιστά «έμμεση κρατική υποστήριξη».

    Η υπουργός Οικονομικών απέρριψε επίσης την ιδέα ότι οι ΗΠΑ πίεσαν την Ελβετία να σώσει την Credit Suisse.

    «Δεν μου είπε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν στο τηλέφωνο: Πρέπει να βεβαιωθείς ότι η UBS αγοράζει την CS», ανέφερε χαρακτηριστικά η Keller-Sutter. «Ωστόσο, ήταν σαφές σε όλους —συμπεριλαμβανομένου  και εμάς— ότι μια αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση της CS θα προκαλούσε μεγάλη διεθνή αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

    Ερωτηθείσα για τον αντίκτυπο της πανδημίας και τώρα αυτής της κρίσης στα οικονομικά της Ελβετίας, η Keller-Sutter είπε ότι προτεραιότητα είναι η βελτίωση του ελλείμματος της χώρας. Σε αυτό το σκορ, «δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης μέχρι το τέλος της δεκαετίας», είπε.

    Διαβάστε επίσης

    Μοραβιέτσκι (Πολωνία): Η όρεξη σε ορισμένες χώρες για νέες κυρώσεις στην Ρωσία μειώνεται

    EE: Αμβλύνονται οι περιορισμοί για τους θερμικούς κινητήρες αυτοκινήτων μετά το 2035



    ΣΧΟΛΙΑ