• Διεθνής πολιτική

    Μοραβιέτσκι (Πολωνία): Η όρεξη σε ορισμένες χώρες για νέες κυρώσεις στην Ρωσία μειώνεται

    • NewsRoom
    Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι

    Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι


    Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι,  τόνισε πως  ότι η όρεξη για έναν 11ο γύρο κυρώσεων της ΕΕ μειώνεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις οποίες πάντως αρνήθηκε να ονοματίσει, παρά τις επανειλημμένες παροτρύνσεις της Ουκρανίας για περισσότερα μέτρα.

    Την ίδια ώρα Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν «να μην αμβλυνθούν» οι κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ο επιτελάρχης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των κυρώσεων, προσθέτοντας πως «οι αυστηρές κυρώσεις παρέχουν ασφάλεια» και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «χειρισμοί» στο θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας.

    «Πρέπει να επεκτείνουμε τις κυρώσεις και να προσεγγίσουμε λεπτομερώς το ζήτημα των εταιρειών που χρησιμοποιεί ο εχθρός για να βρούμε τρόπους, αν και περίπλοκους, να πάρουμε εξαρτήματα για την παραγωγή όπλων», πρόσθεσε ο Andriy Yermak.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε τη χρηματοδότηση από δωρητές για έργα για την ανοικοδόμηση της χώρας με αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που επισκέπτεται το Κίεβο.  Οι επίσημοι πιστωτές έχουν παρατείνει τη στάση αποπληρωμής του χρέους της Ουκρανίας έως το 2027, ενώ η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα λαμβάνει πρόγραμμα έκτακτης βοήθειας στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Ιαπωνίας ότι οι καθυστερήσεις στις δωρεές όπλων εμποδίζουν την ικανότητα του Κιέβου να ξεκινήσει μια αντεπίθεση στα ανατολικά. Το Κρεμλίνο, εν τω μεταξύ, απέσυρε τα σχέδια για μια περαιτέρω επίθεση αυτή την άνοιξη και σκάβει για μια μακρά μάχη επιδιώκοντας να εγγράψει έως και 400.000 συμβασιούχους στρατιώτες για να αναπληρώσουν τις τάξεις του, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια.

    Διαβάστε επίσης

    Ιράν: Προειδοποιεί για αντίποινα στις αμερικανικές επιθέσεις σε φιλοιρανικές βάσεις

    EE: Αμβλύνονται οι περιορισμοί για τους θερμικούς κινητήρες αυτοκινήτων μετά το 2035



    ΣΧΟΛΙΑ