Τράπεζες

«Οι τράπεζες γύρισαν σελίδα» – Έτοιμοι για μεγαλύτερη στήριξη της οικονομίας δηλώνουν οι επικεφαλής των τραπεζών

Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


«Οι τράπεζες γύρισαν σελίδα. Μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκινά ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας». Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός, μιλώντας σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο οποίο συμμετείχαν οι CEOs των συστημικών τραπεζών κ.κ. Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς ( Εθνική Τράπεζα), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank).

«Με το πρόγραμμα Ηρακλής βγαίνουμε από τη κρίση» τόνισε ο υφυπουργός κ. Ζαββός καθώς, όπως είπε «καταφέραμε να μειώσουμε κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουμε στόχο με τον «Ηρακλή ΙΙ» να τα μειώσουμε επιπλέον κατά 32 δισ. ευρώ και να φτάσουμε σε μονοψήφιο ποσοστό, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Αναφέρθηκε στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο παρέχει χρηματοδότηση που πριν δεν υπήρχε καθώς, θα χρηματοδοτήσει και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Στόχος όπως είπε, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης να φέρουν ένα μετασχηματισμό της χώρας σε πιο βιώσιμες μορφές ανάπτυξης γιατί «η δεκαετία που διανύουμε, προσδιορίζεται από πράσινη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση, μετασχηματισμό του εργατικού δυναμικού και εξωστρέφεια».

Ο κ. Καραβίας τόνισε πως πλέον στόχος είναι η «ανάπτυξη και όχι η επιβίωση» και έθεσε ως προτεραιότητα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με σύνεση και ευθύνη και την στόχευσή της στην ψηφιοποίηση, σε νέες τεχνολογίες, «ένα τομέα στον οποίο επενδύουμε πάνω από 300 εκατ. ευρώ».

Αναφερόμενος στην ενέργεια ο CEO της Eurobank σημείωσε πως η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα που βοηθάει τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα ενώ πρόσθεσε πως «έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τα κεφάλαια, έχουμε την εμπειρία της κρίσης. Έχουμε ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας».

Στο στρατηγικό σχέδιο «Sunrise» αναφέρθηκε  ο κ.  Μεγάλου της Τράπεζα Πειραιώς που αποσκοπεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και σε ρευστότητα ικανή να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε πως η χρηματοδότηση από τις τράπεζες πρέπει να γίνει με βάση το περιβάλλον, ενώ αναφέρθηκε στα νέα εργαλεία της τράπεζας όπως η πώληση δανείων από απόσταση, κάτι που όπως σημείωσε, «δίνει τον απαιτούμενο χρόνο στους εργαζομένους της τράπεζας για να συμβουλεύσουν τους ενδιαφερόμενους». «Να μετασχηματίσουμε την οικονομία με θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία» ανέφερε.

Αισιόδοξος για το αύριο της  της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο κ,  Μυλωνάς σημειώνοντας  πως «το εμβόλιο θα νικήσει την πανδημία, οι αποταμιεύσεις που δημιουργήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης θα οδηγήσουν το 2021 σε κατανάλωση και ο τουρισμός αναμένεται σχεδόν στο 50% σε σχέση με το 2019». Για την ελληνική οικονομία προέβλεψε ανάπτυξη 10% τα πρώτα 3 τρίμηνα του 2021, «η οποία θα κλείσει στο 4,5% στο τέλος του χρόνου».

Αναφερόμενος στο ταμείο Ανάκαμψης, ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας το χαρακτήρισε «δώρο» που θα πρέπει να συνδυαστεί με αλλαγή στη δομή της οικονομίας.

«Έχουμε γερές βάσεις, γερές επιχειρήσεις, φυσικό περιβάλλον που ευνοεί την καθαρή οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη. Τώρα είναι η στιγμή, έχουμε τις βάσεις» κατέληξε.

 «Το ταμείο Ανάκαμψης είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μετασχηματίσουμε τη χώρα» ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Ψάλτης. Αναφερόμενος στη σχέση κοινωνίας – τραπεζών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank τόνισε πως η εικόνα του «κακού» αλλάζει. «Η ταμπέλα αυτή ήταν αποτέλεσμα κακών τραπεζικών πρακτικών του παρελθόντος» ενώ για τον επανακαθορισμό της σχέσης με τους πελάτες σημείωσε πως μελέτες δείχνουν ότι οι πολίτες πιστεύουν «στον εκσυγχρονισμό, βλέπουν τις τράπεζες ως φορέα αλλαγής. Οι τράπεζες μπορούν να πάνε τόσο γρήγορά όσο προχωρά όλο αυτό; Εκεί στοχεύουμε» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Enria: Σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων από τις Ελληνικές τράπεζες

Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Στόχος του στρατηγικού σχεδίου Sunrise η υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας η μετάβασή της στη βιώσιμη ανάπτυξη

Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξειδικευμένη δέσμη χρηματοδοτήσεων, ειδικά για νέους αγρότες

Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στρέφεται στην ανάπτυξη και όχι πια στην επιβίωση

Βασίλης Ψάλτης: Οι δισταγμοί κοστίζουν – Η Alpha Bank πρωτοστατεί στην πορεία αλλαγής της ελληνικής οικονομίας


ΣΧΟΛΙΑ