• Τράπεζες

  Οι νέοι κανόνες για την πτώχευση των μικρών τραπεζών

  Κομισιόν, Σημαία ΕΕ


  Με επίκεντρο την προστασία των φορολογουμένων, η ΕΚΤ υποστήριξε επί της αρχής τις προτάσεις της Κομισιόν για αλλαγές στη διαχείριση της χρεοκοπίας μικρών τραπεζών.

  Ύστερα από την τραπεζική αναταραχή του περασμένου Μαρτίου, που οδήγησε στην κατάρρευση τεσσάρων περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, η Κομισιόν παρουσίασε πριν λίγους μήνες αλλαγές στο πλαίσιο, με πιο καίρια αυτή που προβλέπει έγκαιρη παρέμβαση από τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων σε περίπτωση χρεοκοπίας μικρών τραπεζών, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν πόρους όπως ομόλογα, κάτι που ισχύει για τις μεγάλες τράπεζες.

  Τι προβλέπεται να αλλάξει

  Η ΕΚΤ αν και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προτάσεις, υπογράμμισε την ανάγκη διευκόλυνσης της εξαγοράς μιας τράπεζας που χρεοκοπεί.

  «Η ΕΚΤ ενθαρρύνει τους νομοθέτες της Κομισιόν να εναρμονίσουν και να επεκτείνουν τη δυνατότητα των συστημάτων εγγυήσεων καταθέσεων, ώστε να υποστηρίξουν τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων στο ίδρυμα που επιθυμεί την εξαγορά.

  Το πρόβλημα που εντοπίστηκε από τους αξιωματούχους στην διαχείρισης μιας πτώχευσης τράπεζας είναι το γεγονός ότι εφόσον ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα καταρρεύσει, η ζημιά αντιμετωπίζεται από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης. Στην περίπτωση, όμως ενός μικρότερου ιδρύματος, η διαχείριση υπόκειται σε διαφορετικές πρακτικές ανάλογα με το κράτος-μέλος με πιθανό τον κίνδυνο τελικά τη ζημιά να την πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

  Η ΕΚΤ επανήλθε στο αίτημά της για τη δημιουργία ενός κοινοτικού ταμείου εγγύησης καταθέσεων και ενός ταμείου Εξυγίανσης και Σταθερότητας, το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση στα ιδρύματα που βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία.

  Τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν τον τελικό λόγο επί των μεταρρυθμίσεων, με κάποιες αλλαγές να είναι πιθανές  κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης.

  Η Γερμανία πάντως έχει ήδη εκφράσει κάποιες ενστάσεις σχετικά με το προσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι δεν δεν χρειάζεται κάθε προβληματική μικρή τράπεζα να προχωρήσει σε εξυγίανση.

  Διαβάστε επίσης:

  Τράπεζα Πειραιώς: Πάνω από €900 εκατ. οι προσφορές – Αντλεί €500 εκατ. με επιτόκιο 7,25% (upd)

  Τράπεζες: «Όχι» στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, λένε οι ευάλωτοι δανειολήπτες

  ΤτΕ: Αυξήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων τον Μάιο  ΣΧΟΛΙΑ