• Τράπεζες

    Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το «καλό πρόσωπο του τραπεζίτη» λόγω κορονοϊού

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός

    Ο Πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός


    Σαφές μήνυμα στους τραπεζίτες, να είναι ελαστικοί απέναντι στους δανειολήπτες που λόγω κορoνοϊού δεν καταφέρνουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, στέλνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μάλιστα στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τον περιορισμό του κραδασμού από τον coronavirus στην πραγματική οικονομία η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το «καλό πρόσωπο του τραπεζίτη» σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.

    Ήδη το οικονομικό επιτελείο κατά τις επαφές που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στο τέλος της περασμένης βδομάδας έθεσε το ζήτημα, με τις ίδιες πηγές να κάνουν λόγο για ταύτιση απόψεων.

    «Πρέπει να είμαστε ελαστικοί με τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, λόγω κορονοϊού», ανέφερε στον κ. Ρέγκλινγκ ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζαββός, στην πρόσφατη συνάντησή τους.

    Μάλιστα τα επόμενα 24ωρα ο κ. Ζαββός θα συναντηθεί εκ νέου με τους επικεφαλής των τραπεζών και θα ζητήσει ακριβώς αυτό, δηλαδή «όσο κρατάει η ανασφάλεια λόγω κορονοϊού» να δείξουν κατανόηση απέναντι σε εκείνους τους δανειολήπτες, που ενδεχομένως καθυστερήσουν να είναι συνεπείς στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

    Φυσικά, όπως αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος στο mononews.gr, για το θέμα θα ενημερωθεί αρμοδίως και η Φρανκφούρτη, ώστε τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και ο SSM να είναι ελαστικοί απέναντι στις ελληνικές τράπεζες σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία ωστόσο βρίσκονται σε φάση υλοποίησης όλες οι ενέργειες για την μείωση τους.

    Στο ερώτημα τώρα αν υπάρχει πρόβλημα με τις τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του «Ηρακλή», η ίδια πηγή απαντά πως μέχρι στιγμής το project προχωρά κανονικά, σημειώνοντας πως οι επενδυτές που θα συμμετέχουν στο σχήμα και θα αγοράσουν τα ομόλογα του Ηρακλή είναι μακροπρόθεσμοι.

    Και ακόμα σημειώνει πως ο επικεφαλής του ESM ζήτησε και ενημερώθηκε λεπτομερώς για την πορεία των τιτλοποιήσεων, για τις κινήσεις των τραπεζών στην κατεύθυνση μείωσης των «κόκκινων» δανείων, για το νέο πτωχευτικό των ιδιωτών που ετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς και για το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά.

    Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές τις τελευταίες μέρες συνεχίζονται οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για το νέο πτωχευτικό κώδικα. Οι ομάδες εργασίες που απαρτίζονται από νομικούς συμβούλους του υπουργείου Οικονομικών, Δικαιοσύνης, όπως και από μεγάλα δικηγορικά γραφεία, αναμένεται σύντομα να έχουν καταλήξει στο σχέδιο νόμου, μέχρι τις αρχές Μαΐου.

    Εξάλλου στην τελική του φάση βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, το οποίο αναμένεται να βγει σε διαβούλευση -εκτός απροόπτου- την ερχόμενη εβδομάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ