• Τράπεζες

    Οι δύο χρηματιστηριακές «ταχύτητες» των τραπεζικών μετοχών και ο ρόλος για την Alpha Bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Ανοικτό παραμένει το επενδυτικό στοίχημα για τις τραπεζικές  μετοχές, που από την αρχή της εφετινής χρονιάς φαίνεται να κινούνται με δύο διαφορετικές ταχύτητες.

    Μετά από την ολοκλήρωση και της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης, τα «χαρτιά» της Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 και της Εθνικής ΕΤΕ -1,09% 7,26 δείχνουν να έχουν τη συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά, ανάμεσα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Και τούτο γιατί από το ξεκίνημα του 2021 η μετοχή της Eurobank καταγράφει απώλειες 2,97%, ενώ εκείνη της Εθνικής υποχωρεί κατά 8,76%.

    Από την άλλη πλευρά, η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88, που έχει μπροστά την κεφαλαιακή αύξηση δέχεται τις εντονότερες πιέσεις, οι οποίες και μεταφράζονται σε πτώση 40,8%. Εξηγήσιμη σε σημαντικό βαθμό, καθώς η αγορά κάνει ασκήσεις επί χάρτου για τις τιμές στις οποίες πρόκειται να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου. Που αν μη τι άλλο θεωρείται βατήρας, τόσο για την αναμενόμενη επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα, όσο και για την προάσπιση της θέσης της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

    Η Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63, στον απόηχο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, είδε τη μετοχή της να ενισχύεται χθες κατά 4% και να περιορίζει τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 16,14%. Κάτι το οποίο δημιουργεί την αίσθηση στην αγορά, ότι η μετοχή θα επιχειρήσει να κλείσει στο αμέσως επόμενο διάστημα την «ψαλίδα» των αποδόσεων, που τώρα την χωρίζει από την Eurobank και την Εθνική. Μένει βεβαίως η αίσθηση αυτή να μετουσιωθεί και σε πράξη.

    Μπαίνοντας στον έκτο χρόνο από τον τελευταίο κύκλο των ανακεφαλαιοποιήσεων ( στα τέλη του 2015), το ερώτημα είναι αν οι τραπεζικές μετοχές θα πάψουν να προσφέρουν συσσωρευμένη πίκρα στους μετόχους, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάκαμψης. Με το κλειδί των εξελίξεων να βρίσκεται καταφανώς στον αποτελεσματικό έλεγχο των προβληματικών δανείων, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της κεφαλαιακής τους δομής.

    Με όρους χρηματιστηριακής αξίας οι τέσσερις τράπεζες αποτιμώνται τώρα στα 5,847 δισ. ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 407,74 εκατ. ευρώ από την αρχή του 2021. Κατ’ ουσίαν οι απώλειες αυτές είναι κατά 303 εκατ. ευρώ περισσότερες, αφού στις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις έχει ενσωματωθεί η μετατροπή των Cocos στην Πειραιώς ( 301,2 εκατ. ευρώ η χθεσινή αποτίμηση των νέων μετοχών )  καθώς επίσης και τα νέα «χαρτιά» από το stock option  της Alpha Bank ( 1,8 εκατ. ευρώ).

    Το παρελθόν και το μέλλον για τους μετόχους

    Λαμβάνοντας ώς βάση τη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών στα τέλη του 2015, προκύπτει ότι μέχρι τώρα έχει γίνει «φτερό στον άνεμο» ένα σημαντικό κομμάτι μετοχικού πλούτου της τάξεως των 5,818 δισ. ευρώ. Αν όμως ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το 41,1% της υφιστάμενης κεφαλαιοποίησης  της Eurobank προέρχεται από την ενσωμάτωση της Grivalia, τότε οι απώλειες είναι μεγαλύτερες για τους επενδυτές. Χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνονται τα 9,65 δις ευρώ της συνεισφοράς ιδιωτικού τομέα και Τ.Χ.Σ στις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015…

    Οι δύο «ταχύτητες» των τραπεζικών μετοχών, φαίνεται να έχουν διαχρονική ισχύ, καθώς από τα τέλη του 2015 έως τώρα οι μετοχές της Εθνικής και της Eurobank βρίσκονται 39,58% και 45,77% πιο κάτω. Αντίστοιχα η Πειραιώς είναι στο -86,16% και η Alpha Bank στο -67,87%.

    Βεβαιότητα για τους επενδυτές, πρώτιστη σημασία δεν έχει το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Το οποίο αν «χαρτογραφηθεί» με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών διεθνών οίκων και ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών, αποπνέει μια θετική αύρα.

     Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις τιμές -στόχους που έχουν δημοσιοποιηθεί μέσα στο 2021 από τις BofA, KBN, Wood, J.P.Morgan,  Euroxx και Pantelakis. Ο μέσος όρος αυτών των έξι εκθέσεων, δίνει τιμή-στόχο για  την Alpha Bank τα 1,2 ευρώ. Δηλαδή 50%  πάνω από το  χθεσινό κλείσιμο της μετοχής που ήταν στα 0,80 ευρώ. Για τη Eurobank η ( μέση) τιμή-στόχος είναι στα 0,79 ευρώ, που σημαίνει 40,6% πάνω από το χθεσινό κλείσιμο στα 0,5618 ευρώ. Για την Εθνική ο στόχος είναι στα 2,60 ευρώ, που δίνει περιθώριο ανόδου 26% με βάση τη χθεσινή τιμή (2,063 ευρώ). Στην περίπτωση της Πειραιώς, η μέση τιμή-στόχος είναι μέν 60,4% πιο ψηλά ( στα 1,23 από τα χθεσινά 0,7696 ευρώ) αλλά η επικείμενη ΑΜΚ είναι πασιφανές ότι θα έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, σε ότι αφορά τις μελλοντικές αποδόσεις. Έως τότε θα φανεί και η δυναμική που μπορεί να κρύβει το «χαρτί» της Alpha Bank.



    ΣΧΟΛΙΑ