• Οικονομία

    Goldman Sachs: Η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο

    • NewsRoom

    Jan Hatzius, Goldman Sachs


    Η Goldman Sachs δεν θεωρεί πλέον πιθανό να προχωρήσει η Fed σε νέα αύξηση των επιτοκίων στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, λόγω της “πρόσφατης πίεσης” στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αναφέρει το CNBC.

    Νωρίτερα την Κυριακή, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν μέτρα για τον περιορισμό των πιθανών συνεπειών και παράπλευρων απωλειών από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν επίσης την Signature Bank, επικαλούμενες συστημικό κίνδυνο.

    «Υπό το πρίσμα του στρες του τραπεζικού συστήματος, δεν αναμένουμε πλέον από τη FOMC να πραγματοποιήσει αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 22 Μαρτίου», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius σε σημείωμα του.

    Η εταιρεία ανέμενε προηγουμένως αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης.

    Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναφέρθηκαν και στο νέο πακέτο μέτρων ανακούφισης που ανακοινώθηκε την Κυριακή.

    Το Υπουργείο Οικονομικών όρισε την SVB και την Signature ως συστημικούς κινδύνους, ενώ η Fed δημιούργησε ένα νέο Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης για να περιφρουρήσει τα ιδρύματα που επλήγησαν δίνοντας τους πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης.

    «Και τα δύο αυτά βήματα είναι πιθανό να αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταθετών, αν και δεν έχουν την εγγύηση της FDIC για ανασφάλιστους λογαριασμούς, όπως εφαρμόστηκε το 2008», έγραψαν οι αναλυτές.

    «Δεδομένων των ενεργειών που ανακοινώθηκαν, δεν αναμένουμε ότι οι βραχυπρόθεσμες ενέργειες στο Κογκρέσο θα παρέχουν εγγυήσεις», σημείωσαν, προσθέτοντας ότι αναμένουν τα τελευταία μέτρα να «παρέχουν σημαντική ρευστότητα στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν εκροές καταθέσεων».

    Η Goldman Sachs πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αναμένει νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πτώχευση Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ: Κρατική ασπίδα σε όλες τις καταθέσεις ανακοίνωσε η Fed

    ΕΚΤ: Εμφύλιος για την αύξηση των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ