• Τράπεζες

    Γουόρεν Μπάφετ: Οι ΗΠΑ ζητούν βοήθεια από τον σοφό της Όμαχα για την τραπεζική κρίση

    • Bloomberg
    Warren Buffett

    Warren Buffett


    Σε συζητήσεις βρίσκονται ανώτατοι αξιωματούχοι του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον θρυλικό επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ για την τραπεζική κρίση, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι δύο πλευρές είχαν επικοινωνία, με τις ΗΠΑ να συζητούν με τον Μπάφετ το ενδεχόμενο να επενδύσει στις μικρές τράπεζες που έχουν πληγεί από την αναταραχή στις αγορές, ύστερα από την πτώχευση στη Silicon Valley Bank και τη Signature.

    Στη μακρά ιστορία του ως επενδυτής, ο Μπάφετ, εφόσον συμφωνήσει, δεν θα είναι η πρώτη φορά που επεμβαίνει για να σώσει προβληματικές τράπεζες, αξιοποιώντας το επενδυτικό του ταλέντο.

    Η Bank of America Corp. κέρδισε μια κεφαλαιακή ενίσχυση από τον Μπάφετ το 2011 μετά την πτώση της μετοχής της εν μέσω ζημιών που συνδέονταν με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης. Ο Σοφός της Όμαχα έδωσε επίσης 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Goldman Sachs Group Inc. το 2008 για να στηρίξει την τράπεζα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc.

    Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ είναι σε συναγερμό την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι περιφερειακές τράπεζες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της τραπεζικής κρίσης που έχει προκληθεί από την κατάρρευση άλλων τραπεζών. Οι μετοχές τους έχουν καταρρεύσει με τη First Republic να χάνει την Παρασκευή πάνω από 30% στην αξία της μετοχής της.

    Με παρέμβαση της κυβέρνησης, 11 τράπεζες συμφώνησαν να καταθέσουν 30 δις δολάρια στην First Republic την περασμένη Πέμπτη, χωρίς όμως να καταφέρουν να ανακοπεί η βουτιά στις μετοχές και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, με νέο τραπεζικό sell off την Παρασκευή και τον τραπεζικό δείκτη να χάνει συνολικά πάνω από 10% την προηγούμενη εβδομάδα.

    Μία πιθανή συμβολή του ιστορικού επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ είναι το επόμενο σχέδιο για την κυβέρνηση ώστε να σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος, χωρίς να χρειαστεί άμεση διάσωση κι άλλης τράπεζας από τις αμερικανικές αρχές των ΗΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ