• Τράπεζες

    Goldman Sachs: Αγωγή $1,3 εκατ. από πρώην Global HR Manager – «Ήθελα να αυτοκτονήσω»

    • Bloomberg
    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs

    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs


    Αγωγή κατέθεσε πρώην στέλεχος της Goldman Sachs σε δικαστήριο του Λονδίνου, ζητώντας πάνω από 1,3 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, καθώς, όπως ισχυρίζεται, μέσα σε ένα «χαοτικό» εργασιακό περιβάλλον, κλονίστηκε η ψυχική και σωματική του υγεία, με αποτέλεσμα να αρρωστήσει βαριά.

    Ο 55χρονος Ian Dodd, Global HR Manager της Goldman στο Λονδίνο μεταξύ 2018 και 2021, διατείνεται ότι ανέπτυξε μια σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή και καρδιαγγειακά νοσήματα μετά από τις παράλογες απαιτήσεις της τράπεζας και τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας.

    Στην αγωγή του προς την τράπεζα, που έχει οριστεί να συζητηθεί στις αρχές του 2025, ο Dodd ζητεί αποζημίωση για “βαριά σωματική βλάβη”.

    “Ήθελα να αυτοκτονήσω”

    Σε ένα απόσπασμα της αγωγής αναφέρεται ότι “Ο επαχθής φόρτος εργασίας, το άγχος και η αβεβαιότητα που αντιμετώπιζε όταν εργαζόταν υπερβολικά, μαζί με την αποτυχία των ανώτερων ηγετικών εταίρων του να του παράσχουν επαρκή υποστήριξη, κατέληξαν στο να θελήσει να αυτοκτονήσει”.

    Σημειώνεται ότι οι συνθήκες του εργασιακού περιβάλλοντος της Goldman, έχουν τεθεί υπό έλεγχο τα τελευταία χρόνια, καθώς υπάρχουν αναφορές για εξαντλητικά ωράρια εργασίας, που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των εργαζομένων.

    Μάλιστα, ορισμένοι εργαζόμενοι παραπονέθηκαν το 2021 για εργασία 100 ωρών την εβδομάδα και “απάνθρωπες” συνθήκες εργασίας.

    Επίσης, τον τελευταίο καιρό, τα ανώτερα στελέχη στρέφονται κατά του CEO, David Solomon, αφού έλαβαν “μίζερα” μπόνους, παρά τις πολλές ώρες εργασίας τους.

    Στην “κουλτούρα” των τραπεζών

    Ωστόσο, οι τράπεζες της Wall Street, φημίζονται για μία κουλτούρα που απαιτεί άπειρες ώρες εργασίας non-stop.

    Η Goldman όμως, προσπάθησε να “αποτινάξει” τις καταγγελίες, θεσπίζοντας κάποια νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν απεριόριστη άδεια στα ανώτερα στελέχη να κάνουν διακοπές.

    «Αν ένιωθε πίεση, αυτό δημιουργήθηκε από τον εαυτό του. Δεν του επιβλήθηκε. Αν όντως εργαζόταν υπερβολικές ώρες, αυτό δεν ήταν επειδή του ζητήθηκε ή αναμενόταν», αναφέρουν οι δικηγόροι της Goldman στα υπερασπιστικά σημειώματα της τράπεζας.

    Παράλληλα, ένας εκπρόσωπος της επενδυτικής τράπεζας τόνισε ότι οι ισχυρισμοί του Dodd είναι “αβάσιμοι”.

    Από πλευράς τους, οι δικηγόροι του Dodd επισημαίνουν ότι άρχισε να αισθάνεται “burned out” τον Απρίλιο του 2019, ενώ δεν είχε την ανάλογη υποστήριξη στη διαχείριση του φόρτου εργασίας του.

    Αναφορές για “bullying”

    Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι εργαζόταν πάνω από 80 ώρες την εβδομάδα, εκτός από τα ταξίδια που έπρεπε να κάνει, ενώ, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εργασίας, αναγκαζόταν να κοιμάται σε ένα ξενοδοχείο για τρεις ημέρες την εβδομάδα όταν βρισκόταν στο Λονδίνο, αντί να πάρει ένα τρένο των 50 λεπτών για το σπίτι του.

    Επιπλέον, οι δικηγόροι του αναφέρουν ότι η Goldman επέτρεψε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον δυσλειτουργικής και εκφοβιστικής συμπεριφοράς εντός της τράπεζας.

    Ο Dodd επισημαίνει ακόμη ότι πολλοί από τους συναδέλφους του ήταν “καταπονημένοι και ψυχικά ασταθείς”, ενώ κάποιοι έκλαιγαν κατά τη διάρκεια των meetings, χωρίς η τράπεζα να παράσχει ποτέ κάποια υποστήριξη σε εκείνους ή τον ίδιο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Goldman Sachs, Deutsche Bank, Barclays: Τι προβλέπουν για οικονομία, επιτόκια, πληθωρισμό και αγορές

    Grifols: Εξηγήσεις στους traders μετά την έκθεση της Gotham που κόστισε… $3 δισ. κεφαλαιοποίησης

    Tesco και Marks & Spencer κέρδισαν την πρωτιά στις πωλήσεις των Χριστουγέννων



    ΣΧΟΛΙΑ