• Business

    Grifols: Εξηγήσεις στους traders μετά την έκθεση της Gotham που κόστισε… $3 δισ. κεφαλαιοποίησης

    • Bloomberg

    Thomas Glanzmann, CEO Grifols – (Πηγή: epe.es/es/activos)


    Εξηγήσεις που αφορούν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της, αλλά και την οικογένεια δισεκατομμυριούχων που ελέγχει την εταιρεία, καλείται σήμερα να δώσει η ισπανική φαρμακευτική εταιρεία Grifols, μετά από τον σάλο που προκάλεσαν οι σοβαρότατοι ισχυρισμοί της Τρίτης του hedge fund Gotham City Research, ότι η Grifols “χειραγώγησε” τα στοιχεία χρέους και EBITDA για να μειώσει “τεχνητά” τη μόχλευση.

    Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεσή της, η Gotham City αμφισβήτησε το αναφερόμενο χρέος και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Grifols, καθώς και τον δείκτη μόχλευσης 6,7 φορές.

    Ανέφερε μάλιστα ότι ο δείκτης μόχλευσης είναι κοντά στις 10 με 13 φορές το EBITDA.

    Ως αποτέλεσμα, πιστεύει ότι οι μετοχές της εταιρείας “είναι μη επενδύσιμες, πιθανότατα μηδενικές”.

    Η Gotham City, αμφισβήτησε επίσης τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Grifols και της Scranton Enterprise, ενός επενδυτικού οχήματος που συνδέεται με την ιδρυτική οικογένεια της Grifols.

    Σημειώνεται ότι η μετοχή της Grifols έκανε βουτιά πάνω από 40% στις ευρωπαϊκές συναλλαγές την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση της Gotham City Research, “εξαφανίζοντας” σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Η μετοχή παραμένει κατά σχεδόν 17% μειωμένη.

    Εξηγήσεις για την Scranton

    Παρόλο που η Grifols έχει ήδη απορρίψει τους ισχυρισμούς της Gotham, όσον αφορά τις συναλλαγές της με την Scranton Enterprises BV – μια εταιρεία που ελέγχεται από πρώην στελέχη συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μελών της οικογένειας – θα πρέπει να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, σύμφωνα με αρκετούς επενδυτές με τους οποίους επικοινώνησε το Bloomberg.

    Η Gotham, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι να νούμερα της Grifols είναι παραπλανητικά, καθώς περιλαμβάνουν έσοδα από μονάδες που δεν ελέγχει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στην Scranton.

    Κατηγόρησε επίσης την εταιρεία για κακή διακυβέρνηση, επισημαίνοντας τους δεσμούς μεταξύ του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου της Grifols, Thomas Glanzmann και του οικογενειακού γραφείου, που επενδύει στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων του.

    «Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης είναι δύσκολη, καθώς είναι μια εταιρεία όπου οι αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους ήταν πολύ σημαντικές εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Gonzalo Lardies, ανώτερος διευθυντής μετοχικών κεφαλαίων στην Andbank.

    Όμως, οι αποδόσεις της μετοχής της εταιρείας έδειξαν ότι ορισμένοι επενδυτές διατήρησαν την ελπίδα τους, καθώς ανέκαμψε 12% την Τετάρτη, μετά το ρεκόρ της προηγούμενης ημέρας κατά 26%.

    Μόνο ένας traders έθεσε τη μετοχή «υπό εξέταση» μετά τη δημοσίευση της έκθεσης.

    Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η Grifols, μια επιχείρηση που μετράει πάνω από έναν αιώνα, κατηγορείται για κακή διακυβέρνηση.

    Το ρεπορτάζ της Τρίτης έριξε φως στους δεσμούς που η εταιρεία ήθελε να αφήσει πίσω της αφού κατονομάζει, έναν CEO το 2022, ο οποίος δεν είναι μέλος της οικογένειας.

    Λογιστικές ερωτήσεις

    Η Grifols μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με το εάν η διοίκηση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδυτικό roadshow, προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες.

    Επιπλέον, προβλέπεται να ερωτηθεί για τυχόν σχέδια απλοποίησης των λογιστικών της, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες μεθόδους πρακτικής.

    Ο τρόπος της εταιρείας να αναφέρει και να προσαρμόζει τα EΒΤΤDA, χαρακτηρίζεται “επιθετικός”, αλλά όχι ασυνήθιστος μεταξύ των εκδοτών ομολόγων υψηλού κινδύνου junk, σύμφωνα με αρκετούς επενδυτές, με τους οποίους επικοινώνησε το Bloomberg.

    Ενώ η Grifols ανάφερε ότι ο λογιστικός χειρισμός κατά την πώληση της Haema και της Biotest Pharmaceuticals στη Scranton επικυρώθηκε πλήρως από τον ελεγκτή KPMG, τέτοιες συναλλαγές με συνδεδεμένα τρίτα μέρη αξίζουν περαιτέρω εξηγήσεις, είπαν ορισμένοι από αυτούς.

    Μια ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα κλεισίματος της πώλησης των μετοχών της στη Shanghai RAAS Blood Products και πότε η εταιρεία θα λάβει τα έσοδα ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν το 2025, είναι μερικά ακόμη θέματα, που πρέπει να απαντήσει η διοίκηση σε σημερινή ενημέρωση στους επενδυτές.

    “Θα ζητήσουμε αποζημίωση”

    Από πλευράς της η Grifols αμφισβήτησε τους τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι συναλλαγές που αναφέρονται στην έκθεση καταγράφηκαν και παρουσιάστηκαν στις αρχές στην Ισπανία και τις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Grifols θα ζητήσει αποζημίωση στο δικαστήριο για την οικονομική ζημία και το πλήγμα στη φήμη της εταιρείας και των μετόχων της, καθώς και για την πρόκληση μεγάλης ανησυχίας στους πελάτες και τους επενδυτές.

    Η εταιρεία τόνισε επίσης ότι το διοικητικό της συμβούλιο, υποστηρίζει πλήρως τον CEO Thomas Glanzmann, μετά από τον ισχυρισμό της Gotham, για εξάρτησή του από την οικογένεια που ελέγχει την Grifols.

    Διαβάστε επίσης:

    Tesco και Marks & Spencer κέρδισαν την πρωτιά στις πωλήσεις των Χριστουγέννων

    Έλον Μασκ: Η εταιρεία X απέλυσε πάνω από 1.200 υπαλλήλους της

    Jamie Dimon (JPMorgan): Το 2024 θυμίζει την δεκαετία του ’70 – Η ύφεση είναι ακόμα πιθανή



    ΣΧΟΛΙΑ