• Τράπεζες

    Γιώργος Τανισκίδης: «H Optima bank είναι η πρώτη τράπεζα που θα διαβεί το κατώφλι του Χ.Α μετά από 17 χρόνια»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Γιώργος Τανισκίδης πρόεδρος της Optima bank

    Ο Γιώργος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank


    Στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκινά η δημόσια εγγραφή για την είσοδο της Optima bank στο Χρηματιστήριο, η οποία προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου 140 εκατ. ευρώ και γίνεται έτσι η πρώτη τράπεζα που θα περάσει  το κατώφλι του ΧΑ μετά το 2007.

    Για την ΑΜΚ ο  πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Τανισκίδης λέει στο mononews.gr: «H είσοδος της Optima bank στο Χρηματιστήριο δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά την απαρχή μιας νέας προσπάθειας που γνώμονα θα έχει τρεις άξονες, του Πελάτες, τους Εργαζόμενους, και τους Μετόχους της».

    Η δημόσια εγγραφή θα διαρκέσει από τις 27-29 Σεπτεμβρίου και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από Έλληνες –εκτός από την οικογένεια Βαρδινογιάννη- και ξένους επενδυτές για να συμμετάσχουν  στην αύξηση.

    Μάλιστα σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου ο κ. Τανισκίδης αναφέρει  πως η τράπεζα ξεπέρασε σε  6 μήνες τις επιδόσεις του 2022. Και σημειώνει χαρακτηριστικά: Στο τέλος του έτους θα προσεγγίσουμε τα 100 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη.

    Συγκεκριμένα τα προ φόρων κέρδη της Optima bank το 1ο εξάμηνο 2023   ανήλθαν σε 54 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 44,1 εκατ. ευρώ, να σημειωθεί ότι το 2022 η τράπεζα «έγραψε» καθαρά κέρδη ύψους 42,4 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,02 ευρώ.

    Η καθαρή θέση της τράπεζας στο εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 298,5 εκατ. ευρώ (253 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022) και το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ (από 2,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου πέρυσι). Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 178,394 εκατ. ευρώ  διαιρούμενο σε 51.708.635 κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας 3,45 ευρώ έκαστη.

    Οι καταθέσεις της τράπεζας ανήλθαν σε  2,78 δισ. ευρώ (από 2,2 δις ευρώ στο τέλος του 2022) με το  46,7% αυτών να είναι καταθέσεις προθεσμίας, και το δανειακό χαρτοφυλάκιο στα 2 δις ευρώ (από 1,7δις ευρώ τον Δεκέμβριο 2022), με τα 1,9 δις ευρώ να αφορούν επιχειρηματικές χορηγήσεις.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους, ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε  60,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 137% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες έφτασαν τα 14,3 εκατ ευρώ (αύξηση κατά 59%) και τα  έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις σε 7,6 εκατ. ευρώ.

    «Μετά από τέσσερα χρόνια  λειτουργίας της Optima bank αποδεικνύεται ότι όταν έχεις όραμα και προοπτική και τα μοιράζεσαι με όλους τους ανθρώπους σου, ακόμα και αυτό που διαφαίνεται αδύνατο μπορεί να επιτευχθεί», λέει ο κ. Τανισκίδης και δηλώνει περήφανος που η εισαγωγή της Optima bank στο ταμπλό του ΧΑ θα είναι η πρώτη εισαγωγή τράπεζας μετά από 17 ολόκληρα χρόνια.

    Η τράπεζα «γεννήθηκε»  το καλοκαίρι του 2019, όταν η Ireon Investments, θυγατρική της Motor Oil, προχώρησε στην εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος. Το  πρώτο κατάστημα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2019 και σήμερα η τράπεζα διαθέτει δίκτυο 27 καταστημάτων, με τα 6 να λειτουργούν στην περιφέρεια.

    Και μέσα σε τέσσερα χρόνια το δίδυμο που διοικεί την Optima,  ο Γιώργος Τανισκίδης πρόεδρος και ο CEO Δημήτρης Κυπαρίσσης, πέτυχαν τον στόχο τους που είναι η είσοδος της τράπεζας στο ΧΑ.

     Διαβάστε επίσης

    Εθνική Χρηματιστηριακή: Τα οφέλη για την Ελλάδα από την επενδυτική βαθμίδα

    Alpha Bank: Πώς τα στελέχη της θα μοιραστούν τις 35.000.000 δωρεάν μετοχές

    Eurobank Equities: Πρωτιά στην κατάταξη των ΑΧΕ τον Αύγουστο



    ΣΧΟΛΙΑ