• Οικονομία

    Εθνική Χρηματιστηριακή: Τα οφέλη για την Ελλάδα από την επενδυτική βαθμίδα

    Ηλίας Κάντζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Χρηματιστηριακής


    Η Εθνική Χρηματιστηριακή εξετάζει αναλυτικά τα πιθανά οφέλη της ελληνικής οικονομίας από τη μετάβαση της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

    «Στο βασικό μας σενάριο, μετά τις εκλογές και την επενδυτική αναβάθμιση (IG) από την Scope και την R&I (και οι δύο μη επιλέξιμες από την ΕΚΤ) τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει το καθεστώς IG αργότερα φέτος, με πιθανές ημερομηνίες να είναι η 8η Σεπτεμβρίου από την DBRS, η 20η Οκτωβρίου από την S&P και η 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    Στην έκθεση, οι αναλυτές ρίχνουν περισσότερο φως στα πιθανά πολλαπλά οφέλη τόσο από την άποψη της πραγματικής οικονομίας όσο και για τις ελληνικές κεφαλαιαγορές (μετοχές και ομόλογα) που προκύπτουν από αυτό το επίτευγμα:

    –        Μειωμένο κόστος δανεισμού

    –        Εισροή κεφαλαίων

    –        Βελτιωμένη ρευστότητα

    Ίσως το πιο προφανές όφελος από την ανάκτηση της IG από την Ελλάδα θα είναι η περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού και βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    Προφανώς, μέρος αυτού του οφέλους έχει ήδη τιμολογηθεί (οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου έχουν μειωθεί πάνω από 70 μ.β. φέτος και κάτω από το 4% και κάτω από την απόδοση των ιταλικών ομολόγων στο 4,2%).

    Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι θα έρθουν και άλλα οφέλη. Ειδικότερα για τις τράπεζες, η αναβάθμιση σε IG θα μεταφραζόταν σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, εξοικονόμηση κόστους επιτοκίου στις μελλοντικές εκδόσεις MREL ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ (δηλαδή 80 εκατ. ευρώ συνδυαστικά ετησίως για μια πτώση 100 μ.β. στο κόστος χρηματοδότησης) και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τους, τα οποία αποτελούνται κυρίως από τίτλους ελληνικών ομολόγων (π.χ. επιλεξιμότητα από την ΕΚΤ, χαμηλότερες περικοπές αποτίμησης κ.λπ.).

    Επιπλέον, η IG θα πρέπει να προκαλέσει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα δώσει πρόσθετη ώθηση στο ΑΕΠ (έως και 0,5 μονάδες το 2024).

    H επέκταση της επενδυτικής βάσης, εισροές και σφραγίδα αξιοπιστίας στις κεφαλαιαγορές

    Όσον αφορά τις κεφαλαιαγορές, η IG θα οδηγήσει σε μεγάλη επέκταση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, ενώ θα προσελκύσει νέους υψηλής ποιότητας επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να επενδύσουν στην Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι εν αναμονή μιας τέτοιας αναβάθμισης, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετήσει 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα το 4μηνο φέτος, ωθώντας τις δύο αγορές στις κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως.

    Επίσης η επιστροφή στο κλαμπ IG και η συνεχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια περαιτέρω μείωση του κινδύνου χώρας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επαναξιολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

    Αυτό, μαζί με την αυξημένη διάθεση για νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, νέες δημόσιες εγγραφές και τη σχεδιαζόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να οδηγήσει στο να αυξήσει σημαντικά τους όγκους συναλλαγών και να προσελκύσει νέες ροές.

    Η IG είναι η βασική προϋπόθεση για την προαγωγή του ΧΑΑ σε καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς

    Μόλις η Ελλάδα ανακτήσει την IG, το τελευταίο βασικό εμπόδιο θα απομακρυνθεί για τους παρόχους δεικτών (MSCI, FTSE Russell κ.λπ.) για την προώθηση της Ελλάδας από την κατηγορία αναδυόμενης στο καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς, το οποίο αν και αναμφίβολα αποτελεί καταλύτη θετικής επίδοσης, θα απαιτήσει ωστόσο μερικά χρόνια για να υλοποιηθεί επίσημα.

    Η IG είναι θετική αλλά όχι πανάκεια, καθώς απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Αν και η ανάκτηση της IG αποτελεί ορόσημο, σίγουρα δεν είναι το τέλος του δρόμου.

    Η διατήρησή της και η περαιτέρω βελτίωσή της (πριν από την παγκόσμια κρίση χρέους, η Ελλάδα είχε αξιολογηθεί με Α+, 5 βαθμίδες πάνω από την IG) είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντική, και αυτό είναι αναμφίβολα περισσότερο μαραθώνιος παρά σπριντ.

    Ως εκ τούτου, απαιτείται η συνεχής εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα και θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα σε εξωγενείς διαταραχές και επεισόδια μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.

    Διαβάστε επίσης: 

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Δέσμη μέτρων για ευάλωτα νοικοκυριά, ρευματοκλοπές, στρατηγικούς κακοπληρωτές

    Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Πάνω από 6.000 αναρτήσεις στο e-auction – Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μελετά η κυβέρνηση

    Πώς θα γίνει η ταχύτερη απονομή των συντάξεων



    ΣΧΟΛΙΑ