• Τράπεζες

    Γιατί ο Βασίλης Ψάλτης αποφάσισε να ασχοληθεί με την Alpha Αστικά Ακίνητα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Ψάλτης

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Ξαφνική άνοδος στην αποτίμηση της Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία εξελίσσεται στον πρωταγωνιστή των τελευταίων συνεδριάσεων. Από τους όγκους της… 1 μετοχής την ημέρα, στο χαρτί σημειώνονται όγκοι 18.000 τεμαχίων, όπως χθες, σημειώνοντας κέρδη 30% σε τρεις μέρες, αρχής γενομένης από την περασμένη Δευτέρα. Η κεφαλαιοποίηση έχει εκτιναχθεί στα 131,6 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στην πανδημία, η εταιρεία συνέχισε να αυξάνει την κερδοφορία της, με την Alpha Bank να διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών με 91,53% και 93% εμμέσως.

    Η Alpha Bank γνωστοποίησε προ ημερών ότι ξεκινάει τη διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή με σκοπό τον σχηματισμό κοινοπραξίας στην ελληνική αγορά ακινήτων μέσω της ΑΣΤΑΚ ΣΤΟ πλαίσιο του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού της σχεδίου, Project Tomorrow, και ειδικότερα στο πλαίσιο της ανάπτυξης εργασιών μέσα από τη συνεργασία με διεθνείς επενδυτές.

    Ο σχεδιασμός της Alpha Bank, μέσω του Project Skyline, προβλέπει τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε επενδυτική πλατφόρμα στην ελληνική αγορά με διαφοροποιημένα περιουσιακά στοιχεία ακίνητης περιουσίας, ενώ η δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών σε ακίνητα της εταιρείας αναμένεται να αποκτηθεί από την 100% θυγατρική της Alpha Bank, Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε., και να ενσωματωθεί σε αυτή. Δηλαδή, η Alpha Αστικά Ακίνητα θα «προικοδοτηθεί» με νέα ακίνητα που θα συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της.

    Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόθεση της Alpha Bank είναι η ΑΣΤΑΚ να συνάψει μακροπρόθεσμη σύμβαση με την Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε. για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της. Ο στρατηγικός επενδυτής που θα επιλεγεί για τον σχηματισμό της κοινοπραξίας προβλέπεται να αποκτήσει, υπό την αίρεση των εφαρμοστέων κανόνων του δικαίου της κεφαλαιαγοράς και των κινητών αξιών, ποσοστό που θα του αποδίδει τον έλεγχο επί της Εταιρείας και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου της, ενώ η Alpha Bank προτίθεται να διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό στην κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί.

    Στόχος της Συναλλαγής είναι η νέα κοινοπραξία να είναι σε ιδανική θέση, ώστε να αξιοποιήσει τα ευνοϊκά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, επωφελούμενη από τις δυνατότητες και από τους πόρους των βασικών μετόχων της.

    Σύμφωνα με το σκοπούμενο χρονοδιάγραμμα, η έναρξη της διαδικασίας από την Alpha Bank αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, η επιλογή από την Alpha Bank του προτιμητέου επενδυτή για τη Συναλλαγή να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ η μεταβίβαση της δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών σε ακίνητα της Εταιρείας στην Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε. αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2021. Η ολοκλήρωση εν συνόλω της Συναλλαγής αναμένεται να λάβει χώρα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κρούση που έχει κάνει στην αγορά για στρατηγικό επενδυτή η Alpha Bank είναι σε πρώιμο στάδιο. Τα διαδικαστικά που θα ακολουθηθούν θέλουν, κατά τις πληροφορίες, η Alpha Bank να μεταφέρει ακίνητα αξίας 500 εκατ. ευρώ, που σε συνδυασμό με τα μετρητά που έχει στο ταμείο της, άνω των 80 εκατ. ευρώ και τα 120 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται η υφιστάμενη αξία των ακινήτων της ΑΣΤΑΚ θα μπορούσαν να απογειώσουν την κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο περί τα 700 εκατ. ευρώ! Βελτιώνοντας περαιτέρω τη χρηματοοικονομική θέση της ΑΣΤΑΚ  η Alpha Bank, θα είναι σε θέση να πουλήσει σε στρατηγικό επενδυτή σε καλύτερη αποτίμηση, όπως εξηγούν χρηματιστηριακές πηγές.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Ξεκινά το Project Skyline – Αναζητά διεθνή στρατηγικό επενδυτή για την αγορά ακινήτων
    Η Alpha Bank πούλησε τον τομέα καρτών – Συμφωνία με Nexi
    Alpha Bank: Ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ το άμεσος κέρδος από τη συμφωνία με τη Nexi



    ΣΧΟΛΙΑ