• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί οι Ιταλοί δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για το Sunrise

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το πράσινο ομόλογο

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Ακόμα και αναλυτές από ιταλικές τράπεζες συμμετείχαν στην ενημέρωση που παρείχε ο ίδιος ο Χρήστος Μεγάλου στους θεσμικούς επενδυτές μετά τις ανακοινώσεις για το Σχέδιο Sunrise και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσει.

    Ο αναλυτής της Mediobanca επανήλθε μάλιστα δύο φορές με ερωτήσεις του για το σχέδιο Sunrise. Το ενδιαφέρον πέρα από μετοχικό, συνδέεται προφανώς και με το… knowhow που λανσάρουν οι ελληνικές τράπεζες για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα «κόκκινα» δάνεια. Μάλιστα, το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει και θα ακολουθήσει πιστά η Πειραιώς την τρέχουσα διετία αφορά και στα προβληματικά δάνεια τα οποία έχουν σχηματιστεί μέσα στην τριετία.

    Οι ξένοι οίκοι, όπως η DBRS, περιμένουν μεγάλη αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια και στον δείκτη RWA (Risk-weighted assets) λόγω της πανδημίας. Εξαιτίας του αβέβαιου οικονομικού κλίματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανανέωσε πρόσφατα τη σύστασή της για αναστολή των μερισματικών διανομών και των επαναγορών μετοχών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021.

    Οι ξένοι οίκοι περιμένουν τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των ιταλικών τραπεζών να διαβρωθούν λόγω της μειωμένης κερδοφορίας και της επιδείνωσης στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων – ιδίως μετά την άρση των μορατορίων.

    Τα NPLs, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα αυξηθούν 14% σε σύγκριση με τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, εάν το 10% των εκτεταμένων μορατόριων μεταφραστεί σε NPLs, πράγμα που σημαίνει αύξηση περίπου 100 bps στον μικτό μέσο όρο, που εκτιμάται στο 7,5%.

    Την ίδια ώρα η Τράπεζα Πειραιώς λαμβάνει τη ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών μετά την αναβάθμιση της μετοχής από την JP Morgan. Τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ακολουθήσουν Morgan Stanley και Bank of America, αλλά και οι Euroxx και Axia.

    Χθες η JP Morgan ανέφερε πως αναβαθμίζει τη σύσταση της για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σε overweight από neutral και, όπως αναφέρει, το σχέδιο της τράπεζας σηματοδοτεί ξεκάθαρα την επιτάχυνση της τροχιάς επαναξιολόγησης.

    Οι αναλυτές ανέφεραν ότι ενώ υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στην εκτέλεση, το χαρακτηρίζουν ως ένα ξεκάθαρο σχέδιο μείωσης ρίσκου, που επιβεβαιώνει ότι η αναμενόμενη αύξηση κεφαλαίου θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των NPEs σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες.

    Αύξηση κεφαλαίου

    Βασικό ορόσημο κατά την άποψη των αναλυτών της JP Morgan, θα είναι η επιτυχής εκτέλεση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου, μετά την έγκριση από την έκτακτη Γ.Σ. στις 7 Απριλίου.

    Η συναλλαγή είναι κρίσιμη όχι μόνο όσον αφορά τη διευκόλυνση των επακόλουθων σχεδίων μείωσης κινδύνου αλλά και επειδή, όπως αναμενόταν ευρέως, σηματοδοτεί την ευκαιρία για το 61% των μετόχων του ΤΧΣ να μειώσουν τη συμμετοχή.

    Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η JP Morgan, η χρονική στιγμή των ανακοινώσεων ενίσχυσης κεφαλαίων και των συναλλαγών NPEs είναι το «κλειδί» στη διασφάλιση ότι τα κεφαλαιακά μαξιλάρια της τράπεζας θα παραμείνουν άθικτα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετασχηματισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Έτσι θα γίνει η ΑΜΚ της Πειραιώς: Τα «μυστικά» του reverse split για 16,5 μετοχές και πού ποντάρουν οι επενδυτές

    Αναβαθμίζει την Πειραιώς η JP Morgan – Σύσταση overweight

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ