• Τράπεζες

    «Γέφυρα» για χιλιάδες δανειολήπτες στήνει η Εθνική Τράπεζα

    Χρηματιστήριο: Υποχωρεί προς τις 913 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Άνοδο για Εθνική και Aegean

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Με την «Εθνική Γέφυρα» όλοι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και καταναλωτικών δανείων της Εθνικής  Τράπεζας θα πληρώνουν μισή δόση το 2021.

    Το πρόγραμμα της Εθνικής πρόκειται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και έρχεται να δώσει ανάσα στους χιλιάδες δανειολήπτες λιανικής, χωρίς εξαιρέσεις. Και ταυτόχρονα αποτελεί «γέφυρα» για την ομαλή μετάβαση των δανειοληπτών, που είχαν ενταχθεί στα προγράμματα αναστολής δόσεων και  δεν έχουν καταβάλει δηλαδή δόσεις από τον περασμένο Μάρτιο, στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων των δανείων τους.

    Η μειωμένη δόση θα ισχύει για όλο το 2021 και, όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της ΕΤΕ στο mononews.gr, «σχεδιάσαμε ένα απλό πρόγραμμα το οποίο είναι  εύκολα κατανοητό  και αποδεκτό από την πελατεία».

    Όπως είναι γνωστό τα μορατόρια των αναστολών πληρωμής έχουν επεκταθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Όμως μεγάλες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση, έχουν υποστεί σημαντική πίεση στα εισοδήματα τους. Και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσουν να επανέλθουν όλοι στην κανονικότητα εξυπηρέτησης των δανείων τους. Και αυτή είναι μία πραγματικότητα για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Μάλιστα η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται να εκδώσει ντιρεκτίβα για την παράταση των moratorium και για το πρώτο τρίμηνο του 2021 καθώς όλες οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται και πάλι σε καθεστώς lockdown.

    Ηδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, είχε κατά κάποιο τρόπο προαναγγείλει το πρόγραμμα διευκόλυνσης, λέγοντας ότι η μετάβαση των δανειοληπτών στην ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους θα πρέπει να γίνει σταδιακά.

    Το πρόγραμμα «Εθνική Γέφυρα» απευθύνεται στους δανειολήπτες λιανικής, ωστόσο όπως αναφέρουν στο mononews.gr πηγές της τράπεζας, ανάλογες διευκολύνσεις θα υπάρξουν και για τους δανειολήπτες επιχειρηματικών δανείων, με λύσεις αλά καρτ και όχι οριζόντιες.

    Από την πλευρά τους και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες αναμένεται να προσφέρουν προγράμματα ρυθμίσεων στους δανειολήπτες τους.

    Όπως είναι γνωστό σε  αναστολές πληρωμών –από τράπεζες και servicers- έχουν μπει δάνεια άνω των  20 δις ευρώ και είναι άγνωστο πόσα από αυτά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά μετά τη λήξη των μορατόριουμ. Από τα 20δις ευρώ τα 10,9δις ευρώ είναι στεγαστικά και  τα 9,3 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, σύμφωνα με στοιχεία 30ης Σεπτεμβρίου 2020.

    Πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν κατευθυνθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» καθώς υποβλήθηκαν 160.000 αιτήματα για δάνεια συνολικού ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ. Τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως το πρόγραμμα αυτό «δίνει λύσεις στους δανειολήπτες και για αυτό υπήρξε μεγάλη συμμετοχή». Εκτιμούν ότι τελικά θα επιδοτηθούν από το κράτος οι δόσεις 100.000 με 120.000 δανείων συνολικού ύψους 8 με 9 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ