• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας: Η Eurobank έτοιμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας

    Eurobank - Δωρεά 354.000 ευρώ στη Σχολή Ευελπίδων για ανακαίνιση κτιριακών υποδομών

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει, οι προοπτικές είναι θετικές καθώς υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Και όπως δήλωσε ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, με αυτά τα δεδομένα, προτεραιότητά μας είναι τώρα να αναπτύξουμε τις εργασίες μας και να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, όσο και στην παροχή  συμβουλευτικών υπηρεσιών.

    Η τράπεζα στρέφεται λοιπόν και πάλι σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες τους μέσα από καινοτόμα προϊόντα. Και όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας «στο πλαίσιο αυτό πήραμε την πρώτη πρωτοβουλία στην αγορά θέτοντας ξανά στο επίκεντρο τη στεγαστική πίστη και προωθώντας για πρώτη φορά στεγαστικό δάνειο με δόση σταθερού επιτοκίου, σε μακροπρόθεσμη βάση».

    Η Eurobank  παραμένει προσηλωμένη και στο στόχο για τη μείωση των καθυστερούμενων δανείων. Και  περιμένει την ψήφιση του νόμου για τον «Ηρακλή» προκειμένου να καταλήξει στη δεσμευτική προσφορά για την τιτλοποίηση Cairo –ύψους 7,5δις ευρώ- και την πώληση της FPS. Αντίθετα η τιτλοποίηση του  project Pillar  ύψους 2 δισ, που έχει πουληθεί στην Pimco, δεν θα συμμετάσχει στο APS του Ηρακλή.

    Όπως έγραψε το mononews.gr  και η Ευγενία Τζώρτζη, η τράπεζα θα κάνει χρήση του «Ηρακλή» για όλα τα ομόλογα πρώτης διαβάθμισης (senior notes) του Cairo.

    Ο CEO  της Eurobank, κ. Φ. Καραβίας, κατά την ενημέρωση των επενδυτών για τα αποτελέσματα του 9μήνου, ανέφερε ότι η τράπεζα έχει δεχθεί δύο προσφορές για την τιτλοποίηση και την πώληση της FPS και η δίμηνη καθυστέρηση, αποδίδεται στην αναμονή για την οριστικοποίηση των παραμέτρων του σχεδίου κρατικής εγγύησης, που θα οδηγήσουν σε αλλαγές στη δομή της συναλλαγής.

    Με βάση την ενημέρωση των επενδυτών, η νέα δομή του Cairo μετά και την προσαρμογή στην οποία προχώρησε η τράπεζα προβλέπει ότι το senior τμήμα των ομολόγων για το οποίο η Eurobank θα αιτηθεί να λάβει την κρατική εγγύηση θα είναι κοντά στα 2,6 δισ. ευρώ – ή οριακά χαμηλότερο – ενώ το mezzanine τμήμα θα είναι 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ και από αυτό το 20% θα πωληθεί σε επενδυτές.

    Το junior τμήμα έχει προβλεφθεί στα 3,6 δισ. ευρώ και, όπως εξήγησε η διοίκηση της τράπεζας, από αυτό το 51% θα πωληθεί σε επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 49% θα διανεμηθεί σε μετόχους.

    Όπως εξήγησε ο κ. Καραβίας, η επίδραση της συναλλαγής στο CET 1 εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη του 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ που είχε αρχικώς προβλεφθεί και αυτό λόγω της επίπτωσης που θα έχει η προμήθεια που θα καταβληθεί για την κρατική εγγύηση, ενώ το Risk Weight Assets θα επωφεληθούν κατά 1,8 δισ. ευρώ, αντισταθμίζοντας τελικώς την επίδραση στα κεφάλαια. Το κόστος της κρατικής εγγύησης έχει υπολογιστεί κοντά στο 2% και υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στην τράπεζα περί τα 250 εκατ. ευρώ

    Τέλος σχεδιάζει  νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου το 20202  με στόχο να αποχωρήσουν 350-400 εργαζόμενοι και περαιτέρω μείωση του δικτύου των καταστημάτων της στα 325 από 350 σήμερα. Να σημειωθεί ότι με το φετινό πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησαν 400 εργαζόμενοι  και το λειτουργικό κόστος όπως ανέφερε η διοίκηση στους αναλυτές θα υποχωρήσει φέτος κατά 2% και 1% το 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ