• Τράπεζες

    Έως τα τέλη του χρόνου η ολοκλήρωση της συναλλαγής για το Cairo- Κοντά στα 2,6 δισ. ευρώ η κρατική εγγύηση που θα λάβει η Eurobank

    Eurobank: Πάνω από 1,5 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

    Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank


    Πλήρη χρήση του «Ηρακλή» για όλα τα ομόλογα πρώτης διαβάθμισης (senior notes) του Project Cairo προτίθεται να κάνει η Eurobank, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της συναλλαγής που σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου.

    Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, κατά την ενημέρωση των επενδυτών για τα αποτελέσματα του 9μήνου, η τράπεζα έχει δεχθεί δύο προσφορές για την τιτλοποίηση και την πώληση της FPS και η δίμηνη καθυστέρηση, αποδίδεται στην αναμονή για την οριστικοποίηση των παραμέτρων του σχεδίου κρατικής εγγύησης, που θα οδηγήσουν σε αλλαγές στη δομή της συναλλαγής.

    Με βάση την ενημέρωση των επενδυτών, η νέα δομή του Cairo μετά και την προσαρμογή στην οποία προχώρησε η τράπεζα προβλέπει ότι το senior τμήμα των ομολόγων για το οποίο η Eurobank θα αιτηθεί να λάβει την κρατική εγγύηση θα είναι κοντά στα 2,6 δισ. ευρώ – ή οριακά χαμηλότερο – ενώ το mezzanine τμήμα θα είναι 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ και από αυτό το 20% θα πωληθεί σε επενδυτές.

    Το junior τμήμα έχει προβλεφθεί στα 3,6 δισ. ευρώ και, όπως εξήγησε η διοίκηση της τράπεζας, από αυτό το 51% θα πωληθεί σε επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 49% θα διανεμηθεί σε μετόχους.

    Όπως εξήγησε ο κ. Καραβίας, η επίδραση της συναλλαγής στο CET 1 εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη του 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ που είχε αρχικώς προβλεφθεί και αυτό λόγω της επίπτωσης που θα έχει η προμήθεια που θα καταβληθεί για την κρατική εγγύηση, ενώ το Risk Weight Assets θα επωφεληθούν κατά 1,8 δις ευρώ, αντισταθμίζοντας τελικώς την επίδραση στα κεφάλαια. Το κόστος της κρατικής εγγύησης έχει υπολογιστεί κοντά στο 2% και υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στην τράπεζα περί τα 250 εκατ. ευρώ.

    Η τράπεζα διατηρεί το στόχο επίτευξης return on equity (ROE) κοντά στο 10% ήδη από το 2020.

    Όπως δήλωσε ο κ. Καραβίας στην Ελλάδα διαμορφώνεται ένα νέο οικονομικό περιβάλλον, όπου καταγράφεται ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αύξηση στις τιμές περιουσιακών στοιχείων, ειδικά στο real estate, και πιο θετικές προοπτικές. Με αυτά τα δεδομένα, προτεραιότητά μας είναι τώρα να αναπτύξουμε τις εργασίες μας, αξιοποιώντας το υψηλό ενδιαφέρον για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά από τομείς , στους οποίους η Eurobank σκοπεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.



    ΣΧΟΛΙΑ