• First Top Stories

    Φλέγεται η Τράπεζα Αττικής. Μακέδος ή Επίτροπος (δηλαδή εκκαθάριση) λέει ο Στουρνάρας. “Πράσινο φως” για Πανταλάκη


    Το “πράσινο φως” έδωσε η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ για την τοποθέτηση του έμπειρου τραπεζίτη Θ. Πανταλάκη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας, εν όψει της γενικής συνέλευση των μετόχων της, σε λίγες ώρες. Στο μεταξύ, την παραίτηση του κ. Κώστα Μακέδου, που είναι πρόεδρος στο ΤΣΜΕΔΕ, από την θέση του αντιπροέδρου στην Τράπεζα Αττικής έχει ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Αν ο βασικός μέτοχος τον διατηρήσει στη θέση τότε οι εξελίξεις για την Αττικής θα είναι δραματικές. Η ΤτΕ θα τοποθετήσει Επίτροπο και η τράπεζα θα πάει σε εκκαθάριση.

    Αν συμβεί αυτό, εννοείται ότι δεν θα ηγηθεί της Αττικής το δίδυμο Ρουμελιώτη -Πανταλάκη.

    Απομένουν λίγες ώρες για την επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Αττικής, την πλέον κρίσιμη για την πορεία της και την αυτονομία της.

    Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ (ταμείο των μηχανικών) αλλά δεν έλαβε αποφάσεις σχετικά με την αποπομπή του κ. Μακέδου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται συνάντηση του προέδρου του ΤΕΕ με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Στουρνάρα.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  Γιώργος Στασινός απέστειλε επιστολή στον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στην οποία αναφέρει τα εξής: 

     «Σε συνέχεια των εξελίξεων των τελευταίων μηνών στην Τράπεζα Αττικής, των συνεχόμενων δημοσιευμάτων του τελευταίου διαστήματος, των παρεμβάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως προκύπτουν από τις εποπτικές της αρμοδιότητες και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σας απευθύνω την παρούσα επιστολή, έχοντας βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος απέναντι στους χιλιάδες μηχανικούς που εμπιστεύτηκαν τα χρήματα τους μέσα από την επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank.

    Σας καλώ να ασκήσετε το σύνολο των αρμοδιοτήτων σας και να προχωρήσετε σε κάθε έλεγχο των πεπραγμένων στην Τράπεζα που προβλέπεται από το νόμο και τους κανονισμούς. Μοναδικός στόχος όλων πρέπει να είναι η πλήρης διαφάνεια και η πάταξη κάθε φαινομένου που έβλαψε ή μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα της Τράπεζας, των μετόχων και επομένως του Ταμείου μας και των μηχανικών.

    Στο πλαίσιο αυτό σας καλώ επίσης να μας ενημερώσετε για οποιοδήποτε εύρημα των ερευνών αυτών ή όποιο άλλο ζήτημα προκύψει και αφορά τη συμμετοχή μέχρι σήμερα των εκπροσώπων του Ταμείου στη διοίκηση της Τράπεζας. Πέραν των άλλων, θα ήταν δέον να ενημερωθούμε για τυχόν παρεμβάσεις και ενέργειες μελών της διοίκησης που προέρχονται από το Ταμείο των Μηχανικών, οι οποίες δεν συνάδουν με την επαγγελματική δεοντολογία και την ορθή τραπεζική πρακτική. Αν τέτοια ευρήματα και συμπεριφορές δεν προκύψουν από τις έρευνές σας, σας παρακαλούμε να το κάνετε γνωστό, ώστε να μην υπάρχουν σκιές για τους εκπροσώπους του Ταμείου μας στη διοίκηση της Τράπεζας.

    Αποκλειστικός μας σκοπός είναι να διασφαλίσουμε την επένδυση του Ταμείου των μηχανικών στην Τράπεζα Αττικής και την μακροπρόθεσμη απόδοσή της, καθώς αυτό αποτελεί απαράβατο όρο της συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.

    Θέλουμε να σταματήσει να υπάρχει κάθε είδους σκιά στην επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank και η Τράπεζα να προχωρήσει με υγιείς βάσεις σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και ενημέρωση των μηχανικών, που στηρίζουν τόσα χρόνια την Τράπεζα με τα χρήματά τους».

    Νωρίτερα το πρωί το  mononews.gr έγραφε 

    Δύο είναι τα πορίσματα που έχει στα χέρια της η Τράπεζα της Ελλάδος, και αφορούν ελέγχους στην Τράπεζα Αττικής . Το πρώτο πόρισμα αφορά την περίοδο 2012- 2013 και το δεύτερο που διενεργήθηκε για λογαριασμό του SSM  την περίοδο 2014- 2015. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στη συνάντηση που είχε  το Σάββατο με τον πρωθυπουργό τον ενημέρωσε, ότι το πόρισμα θα σταλεί στον εισαγγελέα.
    Το mononews.gr από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα έγραψε ότι θα μπουν εισαγγελείς στην τράπεζα και πράγματι είναι πλέον θέμα χρόνου.
    Σύμφωνα με πληροφορίες ο δεύτερος έλεγχος των κλιμακίων της ΤτΕ έκανε φύλλο και φτερό το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, τον τρόπο που έγιναν οι χορηγήσεις, αλλά και τις κεφαλαιακές ανάγκες της που δεν έχουν ακόμα καλυφθεί στο ακέραιο. Να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο 70εκατ ευρώ για να ολοκληρωθεί η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
    Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές προέκυψαν στοιχεία για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια με ελλιπείς εγγυήσεις.
    Από την πλευρά τους πηγές της Attica Bank αναφέρουν  ότι τηρήθηκαν οι  προβλεπόμενες διαδικασίες στη χορήγηση δανείων και συμπληρώνουν ότι η απομείωση της αξίας των ακινήτων, αφήνει «έκθετα» πολλά δάνεια, για τα οποία όμως αρχικά είχαν ληφθεί επαρκείς εγγυήσεις.
    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η  ΤτΕ απαγόρευσε στην Αττικής να δίνει νέα δάνεια (από την περασμένη Παρασκευή και μέχρι νεωτέρας), διότι εκκρεμούσε αίτημα εκταμιεύσει δάνειο ύψους 12 εκατ ευρώ σε μεγάλο επιχειρηματία πελάτη της («φωτογράφιζαν» τον κ. Χρ. Καλογρίτσα).



    ΣΧΟΛΙΑ