• Τράπεζες

    Σοκ για 1.000.000 ιδιόκτητες που ενοικιάζουν τα ακίνητα τους μέσω Airbnb. Τι αλλάζει στα μαύρα λεφτα που παίρνουν

    • NewsRoom


    Στην τρίτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Ελλάδα παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη πτώση τιμών στην ακίνητη περιουσία. Εξαιτίας αυτού και δεδομένου πως ακόμη και η ενοικίαση παρουσιάζει αντίστοιχη πτώση στη χώρα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων καταφεύγουν στη λύση της ενοικίασης των κατοικιών τους μέσω της Airbnb,προκειμένου να λάβουν ένα επιπλέον εισόδημα. Οι ιδιοκτήτες ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν ότι σύντομα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τη λεγόμενη οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy) που αφορά τον χώρο του τουρισμού. Με την εφαρμογή του, η κυβέρνηση στοχεύει στον έλεγχο και στη φορολόγηση της συνεχώς αναπτυσσόμενης αγοράς μίσθωσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, ορίζοντας ένα κανονιστικό πλαίσιο για τις διαδικτυακές κρατήσεις που πραγματοποιούνται από τουρίστες, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.

    EEA3BB4D13C1F1FD167225486B1A801B

    Ειδικότερα, το νομοσχέδιο ορίζει πως για τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών από ιδιώτες, αυτοί θα πρέπει να είναι φυσικά πρόσωπα ενώ η διαδικασία προϋποθέτει την εγγραφή τους στο “Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων”, το οποίο θα υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών. Η διάρκεια μίσθωσης του ακινήτου ανά έτος δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά τις 90 ημέρες ενώ στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων, η μέγιστη διάρκεια μίσθωσης ορίζεται στις 40 ημέρες. Επιπλέον, απαγορεύεται η μίσθωση περισσότερων από δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, ο νόμος προβλέπει διοικητικό πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ, επιβεβλημένο από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

    ypourgeio-oikonomikwn

    Τα έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων θα θεωρούνται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και οι ιδιοκτήτες ή υπεκμισθωτές θα υποχρεούνται να υποβάλλουν “Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας”. Η βραχυχρόνια μίσθωση θα απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, ωστόσο τη θέση του θα πάρει νέος ειδικός φόρος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία “Φόρος Βραχυχρόνιας Διαμονής”, ο οποίος θα ανέρχεται στο 5% της αξίας κάθε διανυκτέρευσης. Η απόδοσή του προβλέπεται πως θα γίνεται ανά τρίμηνο (Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο και Οκτώβριο) και όχι αργότερα από τη 16η ημέρα του κάθε μήνα.

    Τα προς βραχυχρόνια μίσθωση ακίνητα πρέπει να διαθέτουν όλες τις νόμιμες άδεις, να είναι επιπλωμένα, να διαθέτουν θέρμανση και φυσικό φωτισμό και αερισμό. Έλεγχος πρόκειται να διενεργείται από υπαλλήλους των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ενώ οι ίδιες οι εκάστοτε ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικίασης οφείλουν να παρέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης στο Υπουργείο Οικονομικών, σε μία διαδικασία συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται απαγορευτικά πρόστιμα.

    Στην 3άδα της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές κατοικιών η Ελλάδα

    Βάσει των στοιχείων της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές κατοικιών, ακολουθώντας έτσι την Ιταλία (2η θέση) και την Κύπρο (1η θέση).

    Eurostat grafima katoikies

    Η Eurostat έδειξε πως οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,9% στις χώρες της Ευρωζώνης και κατά 4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σε ποσοστό 1,4% στην Ευρωζώνη και κατά 1,6% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη χώρα μας το β’ τρίμηνο του 2016 οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν πτώση κατά 2,7%.

    Διαβάστε ακόμη: Πάνος Παπαδόπουλος: Η Forthnet είχε προσελκύσει την προσοχή των εποπτικών αρχών

    Διαβάστε επίσης: Οικογένεια Βουλγαράκη: Γι’αυτό πουλήσαμε τη Yioula

    Μη χάσετε:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

     



    ΣΧΟΛΙΑ