• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Πότε θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – Όλες οι πληροφορίες

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε στοχευμένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

    Στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ –όπως και όλων των τραπεζών– είναι η ανανέωση του προσωπικού στο πλαίσιο του νέου μοντέλου λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων.

    Το πρόγραμμα εθελουσίας της Εθνικής –που βρίσκεται ακόμα στα σκαριά– έχει στόχο την αποχωρηση περίπου 500 εργαζομένων που απασχολούνται κυρίως στο δίκτυο.

    Να σημειωθεί ότι η Εθνική προχώρησε προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης την προηγούμενη τριετία 2020-2022, κατά τις οποίες αποχώρησαν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι.

    Πέρυσι το Νοέμβριο η ΕΤΕ έθεσε σε ισχύ πρόγραμμα εθελουσίας που ήταν στοχευμένο στις ηλικιακές ομάδες άνω των 40 ετών και κυρίως στους άνω των 50 ετών. Η μέγιστη αποζημίωση ήταν στις 150.000 ευρώ, ωστόσο για τους άνω των 55 ετών το ανώτατο ποσό αποζημίωσης και bonus έφτανε και τις 200 χιλιάδες ευρώ.

    Η ΕΤΕ είχε εφαρμόσει επίσης πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και τον Νοέμβριο του 2021, το οποίο έδινε κίνητρα να αποχωρήσουν εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε θέσεις οι οποίες καταργήθηκαν λόγω της ψηφιοποίησης, με το μέγιστο ποσό της αποζημίωσης και bonus να φτάνει και τις 180.000 ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο τέλος του 2022, η Εθνική Τράπεζα είχε 345 καταστήματα, 6.700 εργαζόμενους και 1.485 ΑΤΜ (εντός και εκτός τραπεζικών καταστημάτων).

    Οι τράπεζες πλέον μετατρέπονται από σημεία συναλλαγής σε σημεία εξυπηρέτησης, και λειτουργούν περισσότερο ως συμβουλευτικά κέντρα.

    Επομένως για να υποστηρίξουν το νέο μοντέλο λειτουργίας τους εστιάζουν τόσο στην μετεκπαίδευση όσο και στην ανανέωση του προσωπικού, προσφέροντας στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους στο δίκτυο.

    Σε κάθε περίπτωση τα νέα δεδομένα, οδηγούν σε ριζική αναδιάταξη το δίκτυο των τραπεζών, οι οποίες επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, με την ψηφιοποίηση επιπλέον διαδικασιών και δημιουργούν ειδικές υποδομές μέσα στα καταστήματα, ώστε οι περισσότερες συναλλαγές να πραγματοποιούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίχως να εμπλέκονται εργαζόμενοι.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζες: «Ελκυστικά» σημεία εισόδου στις μετοχές τους βλέπουν οι αναλυτές – Πού βάζουν τον πήχη

    Τράπεζες: Εθελούσιες έξοδοι μέχρι και το 2025 – Φεύγουν 3.000 εργαζόμενοι

    Moody’s: Υψηλά τα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες από την αποχώρηση του ΤΧΣ



    ΣΧΟΛΙΑ