• Business

    Moody’s: Υψηλά τα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες από την αποχώρηση του ΤΧΣ

    • NewsRoom
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Στις 9 Οκτωβρίου, η Eurobank ανακοίνωσε την απόκτηση των μετοχών (μερίδιο 1,4%) που κατείχε το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Η στοχευμένη επαναγορά μετοχών της Eurobank για 93,7 εκατ. ευρώ είναι το πρώτο βήμα για την αποεπένδυση των μετοχών του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που, σύμφωνα με τη Moody’s, θα είναι πιστωτικό θετικό για το τραπεζικό σύστημα και την τοπική οικονομία.

    Όπως υπενθυμίζει η Moody’s, μετά την πλήρη διάθεση από το ΤΧΣ των μετοχών του στη Eurobank, η τράπεζα δεν θα υπόκειται πλέον στον Ν. 3864/2010 και στα ειδικά δικαιώματα που πρέπει να παραχωρήσει στο ΤΧΣ, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συγκατάθεσης και παρακολούθησης τα επαγγελματικά της σχέδια.

    Κατά συνέπεια, η Eurobank θα γίνει η πρώτη εγχώρια  συστημική τράπεζα χωρίς καμία κρατική συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

    Επιπλέον, η ρευστότητα της Eurobank θα βελτιωθεί, καθιστώντας την πιο ελκυστική για πιθανούς ιδιώτες επενδυτές και επιτρέποντας στην τράπεζα να αντλήσει κεφάλαια ανάλογα με τις ανάγκες.

    Τα νέα κεφάλαια θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την ικανότητα της τράπεζας να παρέχει νέα δάνεια στην πραγματική οικονομία.

    Η συμφωνία αντανακλά επίσης τα σημαντικά βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρει η Moody’s.

    Ο ρόλος του ΤΧΣ

    Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το ΤΧΣ έπαιξε ζωτικό ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση της Ελλάδας το 2012-15.

    Την τελευταία δεκαετία, το ΤΧΣ έχει επενδύσει νέα κεφάλαια και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες – καθώς και στην πολύ μικρότερη Attica Bank.

    Το ΤΧΣ πήρε μια στρατηγική απόφαση  φέτος να εκχωρήσει όλες τις τρέχουσες συμμετοχές του στις τέσσερις συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025.

    Αν και το ΤΧΣ είναι πλήρως δεσμευμένο στην επίτευξη αυτού του στόχου, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να πουλήσει αυτές τις μετοχές μέχρι τότε, θα πρέπει να συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τη δημιουργία μιας διάδοχης οντότητας που θα αναλάβει αυτές τις συμμετοχές.

    Η βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τεσσάρων τραπεζών, τα μειωμένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και οι αυξημένες προβλέψεις NPE τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με πρόσφατες βελτιώσεις στα επαναλαμβανόμενα κέρδη και την κερδοφορία θα βοηθήσουν το ΤΧΣ να εφαρμόσει τη στρατηγική αποεπένδυσής του, σύμφωνα με την Moody’s.

    Αν και το ΤΧΣ συσσώρευσε ζημίες εύλογης αξίας 38,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022, η Moody’s εκτιμά ότι θα μπορούσε να ανακτήσει 3-4 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών, μειώνοντας το συνολικό κόστος ανακεφαλαιοποίησης και σταθεροποίησης της τράπεζας.

    Οι προκλήσεις

    Σύμφωνα με τη Moody’s, η πώληση των μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη από τη συναλλαγή της Eurobank, διότι έχει σημαντικά υψηλότερες συμμετοχές (40,4% και 27%, αντίστοιχα), ενώ το ποσοστό της στην Alpha Bank (9% ) θα ήταν ευκολότερο να εκποιηθεί.

    Αλλά εκτιμά ότι το ΤΧΣ ευνοεί στρατηγικούς επενδυτές για αυτά τα σημαντικά μετοχικά μερίδια, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια – συμπεριλαμβανομένων τυχόν αξιόπιστων υφιστάμενων μετόχων – που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ικανότητας των τραπεζών να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της αγοράς.

    Διαβάστε επίσης:

    Tbi bank: Επενδυτική αξιολόγηση Baa3 για τον κίνδυνο αντισυμβαλλόμενου και Ba2 για την αξιολόγηση των καταθέσεων από τη Moody’s

    Moody’s: Προ των πυλών αναβάθμιση και για την Alpha Bank Romania

    Attica Bank: Οι 365 μέρες που άλλαξαν την τράπεζα και τα εύσημα της Moody’s στην Ελένη Βρεττού



    ΣΧΟΛΙΑ