• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Πώς κατάφερε να αυξήσει κατά 2.450% τους δανειολήπτες που πήραν ρύθμιση ΕΤΕ

    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Χρειάστηκε ένα έξυπνο προϊόν ρύθμισης για τα «κόκκινα» στεγαστικά και η Εθνική Τράπεζα είδε μέσα σε ένα χρόνο να αυξάνεται κατά 2.450% ο αριθμός των δανειοληπτών που εγκαταλείπει την προστασία του νόμου Κατσέλη και παίρνει τη ρύθμιση της τράπεζας.

    Τον Σεπτέμβριο του 2018 ήταν δεν ήταν 15 οι δανειολήπτες που έφυγαν από την ομπρέλα του 3869/2010, με συνολικές οφειλές περί το 1 εκατ. ευρώ και συμφώνησαν ρύθμιση αλά καρτ με την ΕΤΕ.

    Φέτος τον Σεπτέμβριο ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 360 δανειολήπτες και το ποσό των δανείων στα 26 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για οφειλέτες που  βρίσκονταν εν αναμονή της εκδίκασης του αιτήματος τους. Και οι οποίοι βρήκαν πιο ελκυστική την πρόταση της ΕΤΕ –η οποία τους προσέγγισε- και δέχθηκαν την ρύθμιση που τους πρότεινε, Split and Settle. Πέτυχαν λοιπόν  να πάρουν  και «κούρεμα» του δανείου τους,  κυρίως όμως επανέφεραν το δάνειο τους στην «πράσινη» περιοχή, χωρίς τον φόβο να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, σε περίπτωση που το δικαστήριο απέρριπτε το αίτημα τους.

    Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο mononews.gr πηγή της Εθνικής Τράπεζας, από τις αρχές του χρόνου, ο αριθμός των δανειοληπτών που παραιτείται από την προστασία του παλαιού νόμου Κατσέλη, αυξάνεται γεωμετρικά.

    Τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, ρυθμίστηκαν στεγαστικά ύψους 3 δισ. ευρώ και μήνα με το μήνα το ποσό αυξανόταν σταθερά. Για να φτάσουμε στα 26 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, λέει η ίδια πηγή και συνεχίζει: Την ίδια ώρα έχουμε αιτήματα που αφορούν δάνεια ύψους 75 εκατ. ευρώ. Από αυτά εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 50% θα ρυθμιστεί μέσω του προϊόντος  που προσφέρουμε.

    Στο ερώτημα γιατί οι δανειολήπτες προτιμούν τώρα την ρύθμιση της Εθνικής, το τραπεζικό στέλεχος απαντά ότι οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους:

    * Πρώτον η Εθνική Τράπεζα, με το προϊόν Split & Settle, «βλέπει» τη συνολική εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, «μετράει» την αξία του ακινήτου και προσαρμόζει ανάλογα τις δόσεις του δανείου.

    * Δεύτερον και σημαντικότερο, ο δανειολήπτης πετυχαίνει ένα «κούρεμα» της οφειλής του κατά 30% με 35%. Η σχέση δανείου – αξίας ακινήτου  προσδιορίζεται στο 80% με  95%, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το  ποσό  που θα  πρέπει να αποπληρώσει ο οφειλέτης, να είναι μικρότερο από την αξία του ακινήτου του. Να έχει δηλαδή κίνητρο να είναι συνεπής στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων.

    Σε ό,τι αφορά τώρα τη «δυσλειτουργία» που παρατηρείται στα αιτήματα που δέχεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, η ίδια πηγή χαρακτηρίζει ως «μίζερο» το νέο νόμο, ειδικά στο θέμα της επιδότησης της δόσης και λέει χαρακτηριστικά: Το εισόδημα του δανειολήπτη θα ελέγχεται κάθε χρόνο για το ύψος της επιδότησης, λες και θα αλλάξει κάτι όταν κάποιος ανεβάσει το εισόδημα του από τις 12.000 ή 13.000 ευρώ το χρόνο στις 15.000 ευρώ.

    Αν και εκτιμά ότι τους τελευταίους δύο μήνες τα αιτήματα που θα υποβληθούν για προστασία θα είναι πολύ περισσότερα, ωστόσο θεωρεί πως ο αριθμός των δανειοληπτών που θα το πράξουν θα είναι σημαντικά μικρότερος από τις 150.000 που υπολογιζόταν ότι θα έκαναν χρήση του νέου θεσμικού πλαισίου.



    ΣΧΟΛΙΑ