• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Σε εξωτερικούς servicers -πιλοτικά- η διαχείριση μέρους των κόκκινων στεγαστικών δανείων

    • Ευγενία Τζώρτζη
    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Tην ανάθεση της διαχείρισης στεγαστικών δανείων σε εξωτερικούς servicers, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, προωθεί η Εθνική Τράπεζα, εγκαταλείποντας τη «σκληρή» γραμμή της εσωτερικής διαχείρισης του στεγαστικού χαρτοφυλακίου μέσω οργανικών ενεργειών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση η κίνηση είναι πιλοτική, καθώς το χαρτοφυλάκιο που αναμένεται να δοθεί προς διαχείριση σε ανεξάρτητο servicer είναι μικρό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ περίπου και εντάσσεται στην προσπάθεια της διοίκησης της ΕΤΕ να διευρύνει τα εργαλεία αποτελεσματικών ρυθμίσεων.

    Έτσι το βάρος παραμένει στην οργανική διαχείριση, μέσα από εσωτερικές ρυθμίσεις και την προώθηση της λύσης Split & Settle. Το σχετικό πρόγραμμα προβλέπει σημαντικό «κούρεμα» του δανείου κατά 35% κατά μέσο όρο, οδηγώντας το υπόλοιπο της οφειλής ακόμη και κάτω από την εμπορική αξία του ακινήτου και εξασφαλίζοντας παράλληλα σημαντική μείωση της μηνιαίας δόσης.

    Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν 150.000 οφειλέτες επωφελούμενοι και της κρατικής επιδότησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου.

    Η αποτελεσματική διαχείριση του «κόκκινου» στεγαστικού χαρτοφυλακίου της Εθνικής, που φθάνει τα 7 δισ. ευρώ, αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για τη διοίκηση της ΕΤΕ, που «ποντάρει» στο υψηλό επίπεδο των προβλέψεων που φθάνει το 42%.

    Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια προβλέπεται να μειωθούν από τα 7 δις ευρώ στα τέλη του 2018 στο 1 δις ευρώ και το πλάνο της τράπεζας προβλέπει ότι 3,2 δις ευρώ στεγαστικών δανείων θα αναδιαρθρωθούν και άλλα 900 εκατ. ευρώ θα ρευστοποιηθούν, ενώ οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων θα φτάσουν τα 2,6 δις ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ