• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Νέα παράταση ενόψει στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Όλες οι λεπτομέρειες

    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Και νέα παράταση αναμένεται να δώσει η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της ΤΕ που ξεκίνησε να «τρέχει» από πέρυσι το Μάιο.

    Η παράταση θα είναι μικρής διάρκειας και στόχος είναι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που θα πάρουν το πακέτο αυτής της εθελούσιας να ξεπεράσει τα 1.000 άτομα, όπως ήταν εξάλλου και ο αρχικός σχεδιασμός.

    Μάλιστα πηγές της Εθνικής αναφέρουν στο mononews.gr ότι είναι αρκετοί οι εργαζόμενοι που περίμεναν την έλευση του 2020 «για να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα», ώστε στη συνέχεια να λάβουν την εθελούσια.

    Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα λιγότεροι από 900 και στην «παράταση» αναμένεται να συμμετάσχουν άλλοι 200 περίπου.

    Και όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας στο mononews.gr «με το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο αριθμός των εργαζομένων στην τράπεζα θα περιοριστεί στις 8.000 άτομα, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα πρέπει να αποχωρήσουν άλλοι 1.000…».

    Βέβαια, σε ότι αφορά τις νέες 1.000 αποχωρήσεις, η ίδια πηγή διευκρινίζει πως, ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων θα μετακινηθεί στη νέα μονάδα διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών –όπως έγινε στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ανάλογη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη στην τράπεζα Eurobank– και για τους υπόλοιπους θα «τρέξει» κάποιο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

    Ωστόσο τα bonus σ΄ αυτό το πρόγραμμα εθελούσιας θα είναι αρκετά «ψαλιδισμένα», καθώς οι νέες αποχωρήσεις θα είναι στοχευμένες και θα έχουν ονοματεπώνυμο….

    Σημειώνουμε ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, 600 εργαζόμενοι είχαν δηλώσει συμμετοχή στην εθελούσια και σ΄ αυτούς προστέθηκαν άλλοι 270 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου πέρυσι.

    Να σημειωθεί επίσης ότι ο αριθμός εργαζομένων από τα 9.200 άτομα στο τέλος του 2018, μειώθηκε στα 8.600 άτομα στις 30/9/ 2019. Σύμφωνα δε, με το επιχειρησιακό σχέδιο της Εθνικής στόχος είναι στο τέλος του 2019- αρχές του 2020 ο αριθμός των εργαζομένων της να μην ξεπερνά τις 8.100 άτομα.

    Η συγκεκριμένη εθελουσία ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και αφορούσε το σύνολο του προσωπικού της Εθνικής, με την προϋπόθεση ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος ήταν 30 ετών και άνω και είχε 3ετή υπηρεσία στην τράπεζα. Το ανώτερο ποσό αποζημίωσης και bonus διαμορφώνεται τις 170.000 ευρώ.

    Ο αριθμός των μηνιαίων μισθών –ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου και τα έτη υπηρεσίας ξεκινά από τους 20 και φτάνει τους 35 (για τους ειδικούς συνεργάτες είναι 10 ως 35 μισθοί και για το υποστηρικτικό προσωπικό 40 μισθοί).

    Επίσης δίνεται προσαύξηση 20% επί της βασικής αποζημίωσης για εκείνους που εργάζονταν σε μονάδες που διακόπτουν τις εργασίες τους.

    Ανάλογα τώρα με την ηλικία το ποσό προσαυξάνεται ως 5% ως 30% (το 5% για εργαζόμενους άνω των 65 και το 30% στην ηλικία 50-54 ετών).

    Και ακόμα δίνεται 7.000 ευρώ προσαύξηση επιπλέον της βασικής αποζημίωσης για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ενώ συνεχίζονται οι ιατροφαρμακευτικές καλύψεις, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα κλπ.

    Το πρόγραμμα προσφέρει και την εναλλακτική του sabbatical, της μακροχρόνιας δηλαδή άδειας με αποδοχές και πλήρεις ασφαλιστικές καλύψεις 2, 3 ή 4 ετών. Στις άδειες 2 ετών θα καταβάλλεται κάθε μήνα ο πλήρης μισθός, στις άδεις 3ετίας θα καταβάλλονται τον πρώτο χρόνο πλήρεις αποδοχές και τα επόμενα δύο το 50% των αποδοχών, ενώ όσοι επιλέξουν 4ετή μακροχρόνια άδεια θα λαμβάνουν κάθε μήνα το 50% του μισθού τους.



    ΣΧΟΛΙΑ