• Τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς: «Τρέχουμε» το σχέδιο μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας

    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Στο «όχημα» του Ηρακλή ανεβαίνει και η Εθνική Τράπεζα το 2020, σκοπεύοντας στην ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων της. Παράλληλα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής τους πρώτους μήνες του 2020, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της, το νέο πλαίσιο για το προσωπικό, το ΛΕΠΕΤΕ, αλλά και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, είναι οι βασικοί άξονες του επιχειρηματικού σχεδίου που «τρέχει» ο CEO κ. Παύλος Μυλωνάς, συνεπικουρούμενος από τη διοικητική του ομάδα.

    Χθες η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 423 εκατ. Ευρώ (από 61 εκατ ευρώ πέρυσι).

    Στόχος είναι η εξυγίανση του ισολογισμού, η ενίσχυση της κερδοφορίας. Η τράπεζα θα βάλει μπροστά και νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, θα περιορίσει περαιτέρω τον αριθμό του δικτύου καταστημάτων της, θα περιστείλει τα διοικητικά έξοδα (μειώθηκαν 7% στο 9μηνο 2019).

    Ακόμα η ΕΤΕ έχει δρομολογήσει τιτλοποίηση καθυστερούμενων δανείων ύψους 3,7 δις ευρώ και συνεχίζει τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Ο κ. Μυλωνάς μιλώντας χθες με διεθνείς αναλυτές ανέφερε ότι η σημαντική βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, αλλά και το Σχέδιο Ηρακλής, δημιουργούν το πλαίσιο ώστε οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου της Εθνικής να πραγματοποιηθούν γρηγορότερα. «Το γεγονός αυτό θα επιταχύνει την επιστροφή μας στην κανονικότητα, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε εξ ολοκλήρου στον βασικό μας ρόλο, αυτόν της στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

    Σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι μέχρι τώρα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Εθνικής μειώθηκαν κατά 4 δις ευρώ, κυρίως μέσω πωλήσεων.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οργανική μείωση των «κόκκινων» δανείων, που έφτασε το 1 δις ευρώ, καθώς «τρέχουν» οι ρυθμίσεις δανείων μέσω του νέου προϊόντος «Split and Settle» το οποίο προσφέρει στον δανειολήπτη και σημαντικό κούρεμα της οφειλής του.

    Και ανεβαίνει μέσα στο 2020 στο όχημα του Ηρακλή με πρόγραμμα τιτλοποίησης ύψους 3,7 δις ευρώ. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει δεσμευτεί να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 9,8 δις ευρώ έως και το 2022.

    Το άλλο μεγάλο θέμα της ΕΤΕ είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά αυτή θα ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2020, και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν μέσα στο πρώτο 15νθήμερο Ιανουαρίου 2020, ενώ δεν απάντησε στο ερώτημα αν το τίμημα έχει βελτιωθεί.

    Ωστόσο το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί «αγκάθι» καθώς τα 40 εκατ ευρώ που πρέπει να εισφέρει ετησίως η Εθνική, έχουν επίπτωση στα κεφάλαια της.

    Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως «ίσως υπάρξει κεφαλαιακό χτύπημα» από την εισφορά προς το ΛΕΠΕΤΕ και παραδέχθηκε πως βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση, ώστε για να περιοριστούν αυτές οι επιπτώσεις, το κόστος χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ να μην αποτελέσει συνεισφορά, κάτι που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να εγγραφεί στο σύνολό της.



    ΣΧΟΛΙΑ