• Τράπεζες

    Πάτησαν το κουμπί για εθελούσιες διαρκείας οι τράπεζες…


    Η περικοπή του κόστους είναι μονόδρομος για τις τράπεζες και για τον λόγο αυτό τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου παραμένουν ανοικτά επί μακρόν, προκειμένου να αποχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι…

    «Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων υπέστη τις μικρότερες απώλειες στα χρόνια της κρίσης, η μεγαλύτερη «ζημιά» ήταν ότι δεν δόθηκαν αυξήσεις, όλα τα άλλα προνόμια – όπως είναι ιατροφαρμακευτικές καλύψεις με ομαδικά ασφαλιστήρια προγράμματα, χαμηλότοκα δάνεια, επιδόματα βρεφονηπιακών σταθμών κλπ- διατηρήθηκαν. Πλέον όμως, με την ανάπτυξη των εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης της πελατείας, ο αριθμός των εργαζομένων θα πρέπει να μειωθεί», λέει στο mononews.gr κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος και συνεχίζει: «Το τραπεζικό σύστημα έχει σήμερα 90 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια, 38.000 εργαζομένους με μέσο ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο 45.000 ευρώ. Συνεπώς η εξίσωση δεν βγαίνει… Πάμε ολοταχώς σε μείωση του προσωπικού».

    Όπως είναι γνωστό σε ισχύ παραμένει το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα τον περασμένο Μάιο.

    Μέχρι την περασμένη Παρασκευή 1 Νοεμβρίου είχαν πάρει το πακέτο 595 εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα στόχευε στην αποχώρηση εργαζομένων τόσο από το δίκτυο, όσο και από τις διοικητικές υπηρεσίες, ενώ έμφαση δίνει στους εργαζόμενους ηλικίας 55+ετών. Ο στόχος είναι μέσω της εθελούσιας να αποχωρήσουν συνολικά 800 άτομα μέχρι το τέλος του έτους.

    Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αρχές του 2020 η Εθνική θα ανακοινώσει και νέα εθελούσια, με στόχο την αποχώρηση άλλων 1.000 εργαζομένων.

    Με επιτυχία στέφθηκε και το πρόγραμμα εθελούσιας που ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου φέτος η Alpha Bank. Αποχώρησαν 800 εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα ήταν στοχευμένο και απευθυνόταν σε εργαζόμενους των κεντρικών υπηρεσιών και του δικτύου, ηλικίας άνω των 45 ετών, με 20ετή τουλάχιστον προϋπηρεσία στην τράπεζα.

    Στο μεταξύ πρόγραμμα εθελούσιας σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς, για τους 300 που απασχολούνταν στην μονάδα διαχείρισης καθυστερούμενων δανείων RBU και οι οποίοι δεν δέχτηκαν να μετακινηθούν στην νέα εταιρεία Intrum Hellas.

    Να σημειωθεί ότι ατύπως παραμένει ανοικτό το πρόγραμμα εθελούσιας που είχε ανακοινώσει η Πειραιώς το περασμένο καλοκαίρι, με στόχο να αποχωρήσουν 1.000 εργαζόμενοι και το οποίο ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας στην τράπεζα πρόσφερε αποζημίωση και bonus από 12 μέχρι και 36 μισθούς. Ενώ νέο πρόγραμμα αναμένεται και το 2020.

    Τέλος μέσα στο καλοκαίρι με το πρόγραμμα εθελούσιας της Eurobank αποχώρησαν περίπου 300 εργαζόμενοι. Το επόμενο διάστημα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας Eurobank με PIMCO για την μεταβίβαση της FPS, θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία οι 500 εργαζόμενοι της μονάδας διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών καθώς και άλλοι 300 εργαζόμενοι από την τράπεζα.

    Σε κάθε περίπτωση μέσα από προγράμματα εθελούσιων ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων θα πρέπει να περιοριστεί στις 25.000 με 26.000, από σχεδόν 37.000 που ήταν στο τέλος του 2018 (στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών) και το δίκτυο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να μην αριθμεί περισσότερα από 1.200 καταστήματα (1.796 στο τέλος του 2018).

    Οι τράπεζες από τα τέλη του 2021 θα πρέπει τα καταστήματα ου δικτύου τους να είναι στα 250-300.

    Σύμφωνα με την ΕΕΤ, στο τέλος του 2018 η Τράπεζα Πειραιώς είχε 555 καταστήματα και 11.678 εργαζόμενους, η Εθνική δίκτυο 460 καταστημάτων και 9.448 εργαζόμενους, η Alpha Bank 350 καταστήματα και 7.793 υπαλλήλους και η Eurobank δίκτυο 350 καταστημάτων με 7.943 άτομα προσωπικό.



    ΣΧΟΛΙΑ