• Τράπεζες

    Αποκαλυπτικό: Τι είπαν Καραβίας και Καλαντώνης στους 500 εργαζομένους που πάνε στην FPS – Οι δουλειές σας είναι σίγουρες

    Θοδωρής Καλαντώνης – Φωκίων Καραβίας


    -Δεν θα «παίξω» την καριέρα που έχω κτίσει φεύγοντας από αναπληρωτής CEO της Eurobank για να πάω σε μία νέα εταιρεία για να την κλείσω σε δύο χρόνια απολύοντας κόσμο.

    Με τα λόγια αυτά απάντησε ο κ. Θοδωρής Καλαντώνης,  νέος εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας FPS- doValue που θα διαχειριστεί σε πρώτη φάση καθυστερούμενα δάνεια της Eurobank ύψους 27 δισ. ευρώ, στην ερώτηση των 500 εργαζομένων που θα μετακινηθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης και η οποία ήταν: Και αν η εταιρεία κλείσει σε δύο  χρόνια;

    Πιο απλά η παρουσία Καλαντώνη αποτελεί και την εγγύηση για όσους πάρουν την απόφαση να  τον ακολουθήσουν σε αυτό το εγχείρημα.

    Σχεδόν τέσσερις ώρες διήρκησε η ενημέρωση των 500 εργαζομένων, που είχαν μέχρι τώρα αντικείμενο τη διαχείριση των  καθυστερούμενων οφειλών και μετά την εξαγορά του 80% της FPS από τη doValue, μετακινούνται στη νέα εταιρεία διασφαλίζοντας τα πλήρη εργασιακά τους δικαιώματα και λαμβάνοντας σημαντικό οικονομικό πακέτο.

    Παρόντες στην ενημέρωση ήταν ο CEO της  Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της FPS-doValue κ. Τάσος Πανούσης, όπως και η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας κ. Νατάσα Πασχάλη.

    Δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν  και κατέστησαν απολύτως σαφείς τις επιλογές που έχουν οι 500.

    -Και αν δεν θέλω να πάω στη νέα εταιρεία, αλλά ούτε και να πάρω το πακέτο εθελούσιας, μπορώ να παραμείνω στην Eurobank; Αυτή  ήταν  μία ερώτηση που διατυπώθηκε  επανειλημμένα από τους εργαζόμενους.

    Η απάντηση ήταν πως υπάρχουν ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις στο δίκτυο για να απορροφηθεί μικρός αριθμός εργαζομένων.

    Αν οι εργαζόμενοι είναι πολλοί τότε η τράπεζα θα πάει στη λύση της  απόσχισης –όπως προβλέπεται και από το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

    Απόσχιση δραστηριότητας σημαίνει κατάργηση συγκεκριμένων εργασιών,  που εν προκειμένω έχουν  να κάνουν με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.  Δηλαδή «κόβεται»  η δραστηριότητα και μαζί με το αντικείμενο μεταβιβάζεται στη νέα εταιρεία  και το προσωπικό. Δηλαδή  οι  εργαζόμενοι που απασχολούνταν  στο συγκεκριμένο κομμάτι  μεταφέρονται –εκ του νόμου- στη νέα εταιρεία.

    Και ακόμα  υπάρχει και η εναλλακτική όποιος δεν θέλει να ακολουθήσει να πάρει το πακέτο της εθελούσιας.

    Οι ερωτήσεις αφορούσαν και το ενδεχόμενο απολύσεων.

    -Τι θα γίνει αν σε δύο χρόνια φύγει ο μεγάλος όγκος και γίνουν απολύσεις; Ρώτησαν επανειλημμένα οι εργαζόμενοι.

    Ο κ. Καραβίας απάντησε πως: υπάρχει συμφωνία για 10ετη συνεργασία, με την FPS να ασκεί τη συγκεκριμένη δραστηριότητα . Ενώ βάσει της σύμβασης αποκλειστικότητας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Eurobank  και την doValue, η τράπεζα θα τροφοδοτεί την FPS με όλα τα νέα «κόκκινα» δάνεια που θα δημιουργούνται εφεξής. Με απλά λόγια η τράπεζα δεν θα έχει πλέον μονάδα διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών. Ότι καινούριο «σκάει» θα πηγαίνει στη νέα εταιρεία.

    Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, το πρόγραμμα θα τύχει μεγάλης αποδοχής από τους 500. Το  γεγονός ότι οι κ.κ. Θοδωρής Καλαντώνης και Τάσος Πανούσης, μαζί με top στελέχη της ομάδας τους ηγούνται της νέας εταιρείας, αποτελεί και την μεγαλύτερη εγγύηση για την  επιτυχία του εγχειρήματος.

    Νωρίτερα το mononews.gr έγραφε:

    Τους 500 εργαζόμενους της ομάδας του κ. Θόδωρου Καλαντώνη, οι οποίοι θα μετακινηθούν στην νέα FPS-doValue ενημέρωσε η Διοίκηση της τράπεζας για τους όρους και τις προοπτικές της μετακίνησης τους.

    Η ενημέρωση που κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Διοικητικών υπηρεσιών της Eurobank στη Νέα Ιωνία και συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης, και όσοι απασχολούνται στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων στις μονάδες της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων.

    Όπως είναι γνωστό το «Union Eurobank» πέτυχε μία επωφελή συμφωνία για τη μετακίνηση των 500, εξασφαλίζοντας τους εκτός των άλλων και μίνιμουμ ποσό αποζημίωσης 25.000 ευρώ. Οι 10 μικτοί μισθοί ως αποζημίωση –ήτοι αφορολόγητοι- με ελάχιστο ποσό τις 25.000 ευρώ αποτελούν τη βάση, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι με υψηλότερες αποδοχές και έτη υπηρεσίας θα λάβουν σημαντικά υψηλότερα ποσά αποζημίωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Διοίκηση της Eurobank θα αναφερθεί και στην επόμενη μέρα της αγοράς διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, καθώς το ζητούμενο δεν είναι να φύγουν τα «κόκκινα» απλά από τον ισολογισμό της τράπεζας, αλλά να εξαλειφθούν από την πραγματική οικονομία.

    Επίσης, αναφορά θα γίνει και στα bonus που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι –ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών- και τα οποία θα ισοδυναμούν σε 2 με 3 μισθούς…

    Η νέα FPS –doValue θα στεγαστεί πιθανότατα στο κτίριο του Ταύρου. Εκτελεστικός πρόεδρος θα είναι ο κ. Θοδωρής Καλαντώνης και CEO ο κ. Τάσος Πανούσης.



    ΣΧΟΛΙΑ