• Τράπεζες

    Ευρωπαϊκή παγίδα για τραπεζίτες και δανειολήπτες…

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κριστίν Λαγκάρντ

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Σε κλοιό οι δανειολήπτες από τη νέα άνοδο των επιτοκίων του ευρώ, που μέσα σε ένα χρόνο διπλασίασε τις δόσεις των δανείων τους, σε κλοιό και οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες καθώς η ΕΚΤ μηδένισε το επιτόκιο που έδινε για τα χρήματα που υποχρεούνται να διατηρούν ως ελάχιστο αποθεματικό σ΄αυτήν με τις τράπεζες να χάσουν 6 δις ευρώ το χρόνο.

    Αυξάνεται η  πίεση από τη νέα άνοδο του επιτοκίου του ευρώ που χθες σκαρφάλωσε στο 3,75%, όταν πέρυσι τέτοια εποχή ήταν αρνητικό,  και οι  δανειολήπτες που λαμβάνουν την επιδότηση του 50% στην αύξηση της δόσης, πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί. Διότι αν καθυστερήσουν να πληρώσουν δύο δόσεις τότε θα βρεθούν εκτός προγράμματος και θα χάσουν το προνόμιο επιδότησης που έχει ισχύ για 12 μήνες.

    Όμως δεν είναι μόνο οι δανειολήπτες.

    Είναι και οι τραπεζίτες, που χθες αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ  να μηδενίσει τον τόκο για τα ελάχιστα αποθεματικά που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες της ευρωζώνης στην ΕΚΤ.

    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χάσουν περί τα 6 δις ευρώ το χρόνο (από τα 165 δις ευρώ που διατηρούν ως ελάχιστα αποθεματικά στην κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, με 3,25%). Ισόποσο θα είναι το όφελος για το ταμείο της ΕΚΤ.

    «Απροσδόκητη» χαρακτήρισε την απόφαση για  καταβολή μηδενικού επιτοκίου στα ελάχιστα αποθεματικά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Mark Wall, ενώ αναλυτές την χαρακτηρίζουν ως «κερδοσκοπική», καθώς οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις.

    Έννατη αύξηση επιτοκίων σε ένα χρόνο

    Στην «παγίδα» της 9ης αύξησης των επιτοκίων έχουν πιαστεί και εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι μέσα σε 12 μήνες είδαν τις δόσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους να αυξάνονται κατακόρυφα.

    Στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ  επαναλαμβάνει ότι εχθρός συνεχίζει να είναι ο πληθωρισμός που εξακολουθεί να είναι υψηλότερα από το όριο του 2% και για αυτό αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β.. Συγκεκριμένα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου 2023.

    Η νέα  αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί  νέες πιέσεις κυρίως στους επιχειρηματίες, καθώς τα δάνεια τους δεν έχουν καμία προστασία, όπως συμβαίνει με τα δάνεια των νοικοκυριών, στεγαστικά και επισκευαστικά.

    Πριν από ένα χρόνο τα επιτόκια ήταν μηδενικά. Δηλαδή ένα δάνειο που  είχε  spread π.χ 3%, δεν είχε επιπλέον κόστος. Σήμερα το επιτόκιο του ίδιου δανείου έχει υπερδιπλασιαστεί, στο 6,75%.

    Οι τράπεζες σε ότι αφορά τα ενήμερα δάνεια των νοικοκυριών έχουν «παγώσει» όλα τα κυμαινόμενα επιτόκια αναφοράς για 12 μήνες, και συγκεκριμένα στο 2,70% για το Euribor ενός μηνός, 2,85% για το Euribor τριών μηνών, στο 3,3% για το επιτόκιο ΕΚΤ (MRO) και 1,20% για το επιτόκιο Libor του ελβετικού φράγκου το euribor 3 μηνών θα παραμείνει σταθερό στο 2,85%, και το  κυμαινόμενο επιτόκιο ΕΚΤ στο 3,3%.

    Αυτό το «πάγωμα» αφορά  όλους τους ενήμερους δανειολήπτες, με στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

    Όμως υπάρχει μία «παγίδα» αν ο δανειολήπτης δεν πληρώσει δύο μήνες, τότε χάνει αυτομάτως το προνόμιο της επιδότησης και θα πρέπει να εξυπηρετήσει το δάνειο του με το νέο επιτόκιο, σ΄όποιο επίπεδο έχει διαμορφωθεί.

    Μάλιστα όπως είχαν ανακοινώσει οι τράπεζες τον περασμένο Απρίλιο: Για να διατηρηθεί η προνομιακή τιμολόγηση του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, θα πρέπει το δάνειο να παραμείνει ενήμερο, και για τους 12 μήνες της προνομιακής περιόδου.

    Τέλος αναφέρουμε ότι και ο οίκος  Fitch Ratings σε report  για  τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έχει επισημάνει πως: «Το πλαφόν στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων περιορίζει τις πιέσεις στους δανειολήπτες από την αύξηση του κόστους δανεισμού, την ίδια ώρα, όμως, αποκρύπτει την πραγματική ικανότητα του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει το χρέος και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού, εάν τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά όταν θα λήξει το πρόγραμμα αυτό».

    Διαβάστε επίσης

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές για το πακέτο των μετοχών του ΤΧΣ

    Πλήγμα στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών – Χάνουν έσοδα 6 δισ. ευρώ λόγω ΕΚΤ

    EKT: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25



    ΣΧΟΛΙΑ