• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Εβδομάδα πρόκριμα για Εθνική Ασφαλιστική και project Frontier

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα 2.0: Το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στα 6 δισ. ευρώ η ελάχιστη χρηματοδότηση

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Εβδομάδα πρόκριμα για τις κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας, τόσο σε ότι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και για το project Frontier, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μεγάλων servicers της ελληνικής αγοράς, καθώς doValue, Intrum, Cepal θέλουν να αναλάβουν τη διαχείριση την τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ .

    Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στο προγραμματισμένο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας θα συζητηθεί και η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, γεγονός που δείχνει ότι επιταχύνονται οι εξελίξεις για τον ασφαλιστικό βραχίονα της ΕΤΕ.

    Το CVC, όπως είναι γνωστό επανήλθε με βελτιωμένη προσφορά, κατά 50 εκατ ευρώ, για να αποκτήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το τίμημα, σύμφωνα με πληροφορίες διαμορφώνεται πλέον λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το αμερικανικό fund CVC υπαναχώρησε και στις απαιτήσεις που είχε για κάποια παλαιά νοσοκομειακά συμβόλαια της εταιρείας.

    Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, συνεχίζει τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους του CVC, ωστόσο τους έχει καταστήσει σαφές πως η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και ότι το plan B -η δημόσια προσφορά μετοχών (IPO) στο Χρηματιστήριο Αθηνών–, το οποίο έχει και την έγκριση της DGComp, είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί.

    Οι εξελίξεις για την ασφαλιστική θα συζητηθούν λοιπόν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου μεθαύριο Πέμπτη. Το ΔΣ έχει εκφράσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του κ. Μυλωνά και στους χειρισμούς του σε ότι αφορά την ασφαλιστική εταιρεία.

    Την ίδια ώρα πυκνώνει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για την τιτλοποίηση Frontier των 6,1 δισεκ ευρώ, και των μεγάλων servicers, των doValue, Intrum, Cepal. Οποιος από τους τρεις μεγάλους «παίκτες» αποκτήσει τη διαχείριση της τιτλοποίησης θα είναι και ο πρωταγωνιστής.

    Η τιτλοποίηση Frontier περιλαμβάνει 200.000 δάνεια, 85.000 δανειοληπτών, συνολικού ύψους 6,1 δισεκ ευρώ. Το 89% των δανείων της τιτλοποίησης έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα, κυρίως οικιστικά. Από τα 6,1δισεκ ευρώ της τιτλοποίησης τα 4,7 δισεκ είναι στεγαστικά, το 1,1δισεκ ευρώ δάνεια μικρών επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα καταναλωτικά. Επίσης η Εθνική Τράπεζα δεν προχωρά σε διάσπαση (hive down), όπως έπραξαν οι άλλες τρεις άλλες συστημικές τράπεζες.

    Η Εθνική Τράπεζα, από τον Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει την διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, ο οποίος θα αποκτήσει το 95% των mezzanine και junior τίτλων του Frontier. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές –ανάμεσα τους Fortress, Davidson Kempner, BAIN,- έχουν επισκεφθεί το data room, όπως έχουν πράξει και οι doValue, Intrum, Cepal.

    Οι μη δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και η αναδειξη του προτιμητέου επενδυτή και η υπογραφή της συναλλαγής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    Να σημειωθεί ότι με την τιτλοποίηση ο δείκτης των καθυστερούμενων δανείων της Εθνικής περιορίζεται στο επίπεδο του 15%. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας ήταν 9,96 δισεκ ευρώ και θα υποχωρήσουν στα 3,8 δισεκ. Ευρώ. Ωστόσο είναι άγνωστο πόσα θα είναι τα νέα «κόκκινα» λόγω της πανδημίας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Εθνική Τράπεζα: Εντός των επόμενων ημερών η υποβολή του επίσημου αιτήματος για είσοδο στο πρόγραμμα «Ηρακλής»

    Εθνική Τράπεζα: Λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της μεγάλης συμφωνίας

    Εθνική Ασφαλιστική: IPO όχι λιγότερο από το 40% βλέπει η αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ