• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Διεθνής αναγνώριση για το Frontier 

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας μπροστά από γαλάζιο φόντο

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Η Εθνική Τράπεζα απέσπασε την πρώτη θέση στο Βραβείο «NPL Deal of the Year», στα Βραβεία Τιτλοποιήσεων που διοργάνωσε για το 2002 η Global Capital, για όλη την Ευρώπη.

    Το βραβείο αφορά την πώληση του χαρτοφυλακίου Frontier και συγκεκριμένα τη μεγάλη τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικής λογιστικής αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Το Βραβείο αυτό έχει πράγματι ιδιαίτερη βαρύτητα και αναδεικνύει μία μεγάλη επιτυχία της Εθνικής, διότι με το Frontier η τράπεζα κατάφερε να μειώσει δραστικά και σε σχετικά σύντομο διάστημα τα NPE της, με παράλληλη τόνωση κι όχι αποδυνάμωση του κεφαλαιακού της δείκτη, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα και παρέμεινε υψηλά, χωρίς να δημιουργεί την παραμικρή ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου, όπως συνέβη σε άλλες τράπεζες.

    Το Βραβείο από την Εθνική παρέλαβε ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, επικεφαλής των στρατηγικών συναλλαγών της ΕΤΕ, ενώ στη βράβευση συμμετείχαν επίσης και οι σύμβουλοι της συναλλαγής Morgan Stanley και η δικηγορική εταιρία Καρατζά. Η Morgan Stanley International ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και οι δικηγορικές εταιρίες Clifford Chance και Καρατζάς και Συνεργάτες ως νομικοί σύμβουλοι αγγλικού και ελληνικού δικαίου αντίστοιχα.

    Η τράπεζα βραβεύτηκε από τη Global Capital σε συνέχεια της αξιολόγησης των πολύ θετικών επιδόσεων της συγκεκριμένης συναλλαγής, σαν αποτέλεσμα της δομής της και των πρακτικών που εφαρμόστηκαν με δεδομένη την πολυπλοκότητα της. Η τιτλοποίηση Frontier αποτέλεσε ένα ακόμη στοιχείο διεθνοποίησης της τράπεζας, με δεδομένη την προβολή της σε ένα διεθνές forum στο οποίο δεν θα περίμενε κανείς να τη συναντήσει, αφού πιο ανεπτυγμένες αγορές παραδοσιακά κρατούν τα ηνία σε τέτοιες σύνθετες συναλλαγές.

    Με το Frontier που ήταν η μεγαλύτερη τιτλοποίηση για την Εθνική Τράπεζα, μέσω του «Ηρακλή», επήλθε ένα ουσιαστικό άλμα στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας και στη μείωση των NPE σε μονοψήφιο ποσοστό, κάνοντας την ποιοτική διαφορά για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΤΕ, η οποία διαπραγματεύεται ήδη τη συναλλαγή Frontier II, θα κλείσει φέτος με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 5% με 6%.

    Διαβάστε επίσης

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Αυτή θα είναι η τράπεζα του μέλλοντος



    ΣΧΟΛΙΑ