• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα : Aντεπίθεση τελευταίας στιγμής για το Frontier

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα : Aντεπίθεση τελευταίας στιγμής για το Frontier

    Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα


    Δε θα πρέπει να καθυστερήσει η διενέργεια της συναλλαγής του Frontier αναφέρουν πηγές της Εθνικής Τράπεζας κάτι που θέτει κάποια ερωτηματικά στη διαδικασία με δεδομένο πως η εκτίμηση είναι ότι το Frontier οδηγείται στη DoValue μετά το προχθεσινό διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας η οποία ξεκινά με την τράπεζα περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων.

    Έτσι άλλες πηγές ερμηνεύοντας τα παραπάνω εκτιμούν είτε πως υπάρχουν διχογνωμίες για τον τρόπο χειρισμού του θέματος από την Εθνική ή ότι στη συνέχεια της απόφασης και αμφισβητώντας την εξέλιξη κάποιοι από τους servicers κατέθεσαν αντιπροσφορά ενώ κάποιοι άλλοι ενδέχεται να προσφύγουν σε ενστάσεις γεγονός που ίσως και να περιπλέκει τη διαδικασία.

    Οι προσφορές στο τραπέζι σύμφωνα με έγκυρες πηγές ήταν 165 από τη DoValue που δείχνει να κέρδισε το στοίχημα, 169 από τη DK- Cepal και 150 από την Intrum. Η τελευταία προσφορά ήταν χωρίς structure έναντι των δύο προηγούμενων οι οποίες είχαν πάρει rating.

    Το μέγεθος της τιτλοποίησης 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (Project Frontier) της Εθνικής δίνει συστημικό προβάδισμα στον servicer που θα το αναλάβει αφού θα μπορεί να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, προσθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στη διαχείρισή του, χωρίς πρόσθετα σταθερά έξοδα, εκμεταλλευόμενος την ήδη στημένη πλατφόρμα του (συστήματα, οργάνωση, διαδικασίες κλπ.)

    Η Εθνική απευθύνθηκε στους 4 μεγάλους διεθνείς servicers που δραστηριοποιούνται στη χώρα, DoValue, Intrum, DK-Cepal, και στην QQUANT, οι οποίοι όλοι έλαβαν μέρος στη διαδικασία.

    Έτσι η διαδικασία ήταν πολύ ανταγωνιστική με τις τελικές δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται αρχές Ιουνίου, μετά από παράταση που ζητήθηκε από τους υποψήφιους αγοραστές.

    Το αποτέλεσμα των προσφορών ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό και πέραν των προσδοκιών της Εθνικής, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της στρατηγικής της απόφασης. Οι διαφορές μεταξύ των τιμών των δεσμευτικών προσφορών ήταν πολύ μικρές λέει η Τράπεζα και πράγματι έτσι είναι.

    Σε μία συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με χρήση του προγράμματος «Ηρακλή», η τράπεζα που πουλάει τα δάνεια κρατάει σχεδόν όλο το senior note της τιτλοποίησης, το οποίο και φέρει τη σχετική εγγύηση του δημοσίου. Στην περίπτωση του Project Frontier αυτό είναι περίπου 3 δισ. Για το λόγο αυτό, εκτός από το σχετικό «τίμημα» που θα λάβει από τον αγοραστή, εξίσου σημαντικό είναι o servicer που θα διαχειριστεί τα δάνεια μετά να πετύχει τις απαιτούμενες χρηματοροές για να εξυπηρετείται το senior note.

    Εξίσου σημαντικά είναι τα νομικά έγγραφα, τα οποία εμπεριέχουν πιθανές μελλοντικές δεσμεύσεις για την τράπεζα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ότι στα νομικά έγγραφα καθορίζονται τυχόν αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει η τράπεζα στο μέλλον στον αγοραστή σε περίπτωση που τα στοιχεία των φακέλων των δανείων είναι ελλιπή.

    Η διοίκηση της Εθνικής, μαζί με τους συμβούλους της (Morgan Stanley για την τιτλοποίηση, Clifford Chance και γραφείο Καρατζά για τα νομικά έγγραφα και Accenture για τη «μετάπτωση» των δανείων από το σύστημα της τράπεζας στο σύστημα του servicer) επεξεργάστηκαν με λεπτομέρεια τις προσφορές και στη συνέχεια έγιναν οι σχετικές διαβουλεύσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, με συμμετοχή του εκπροσώπου του βασικού μετόχου, του ΤΧΣ.

    Με απόφαση του ΔΣ τη Δευτέρα 19/7, και όπως είθισται σε αυτού του είδους τις συναλλαγές ως επόμενο βήμα, προκρίθηκε η κοινοπραξία της Bain/Fortress/Dovalue για να αρχίσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την τράπεζα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Μένουν ακόμη σημαντικά βήματα να γίνουν μέχρι να κλείσει η συναλλαγή, καθώς οι λεπτομέρειες των νομικών εγγράφων είναι καθοριστικές και μπορεί να εμπεριέχουν «κρυμμένη» απομείωση τιμήματος. Μετά το τέλος της χρονικής περιόδου, και στη βάση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, το ΔΣ θα εξετάσει τις εξελίξεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: Τέσσερα ερωτήματα και απαντήσεις για το project Frontier

    Εθνική Τράπεζα: Προτιμητέος επενδυτής για το Frontier η κοινοπραξία Bain Capital, Fortress και doValue

    DoValue: Πώς κέρδισε την μάχη για το Frontier και αναδεικνύεται σε leader της αγοράς των servicers



    ΣΧΟΛΙΑ